Novosti

Kultura

Зajeдничкo кoлo

Цeнтрaлни дoгaђaj 43. Видoвдaнскoг сaбoрa у Бoбoти биo je дeфилe и нaступ културнo-умeтничких друштaвa чиjи су прeдстaвници прoлaзили улицaмa, пeвajући и игрajући

Large mali odr%c5%bdan %c4%87irilica

Učesnici manifestacije

Bobota je i ove godine bila domaćin tradicionalnog Vidovdanskog sabora koji je u tom mestu Opštine Trpinja održan po 43. put. Tokom tri dana manifestacije, koju su organizovali tamošnji pododbor SKD Prosvjeta, KUD Đoko Patković i Zajedničko veće opština, posetioci su imali priliku da pogledaju nekoliko programskih celina.

Program je, tradicionalno otvoren Pesničkom večeri, na kojoj su pesnici-amateri pokazali šta su novo stvorili u poslednjih godinu dana. Nastavljen je održavanjem likovne kolonije, šahovskim turnirom, nastupom dramske sekcije osnovne škole te udruženja Čuvari pravoslavlja i srpskog identiteta, takmičenjem vatrogasnih društava, kao i gađanjem glinenih golubova.

- S obzirom na dugogodišnju tradiciju, svake godine se trudimo da povećamo broj učesnika i programskih sadržaja. Ovo je jedna od najvećih manifestacija na ovim prostorima i već odavno je jasno da iznos sredstava, koje izdvaja Savet za nacionalne manjine, nije dovoljan za manifestaciju ovakvog obima i međunarodnog karaktera - rekao je u ime organizatora, predsednik bobotskog pododbora Prosvjete Svetislav Mikerević.

Uprkos tome, dodao je da su realizaciju Sabora, kao i ranijih godina pomogli ZVO, SDSS, SKD Prosvjeta te Opština Trpinja. Centralni događaj bio je defile i nastup kulturno-umetničkih društava. Predstavnici KUD-ova su prošli bobotskim ulicama, pevajući i igrajući. U centru mesta razvilo se i zajedničko kolo učesnika i publike.

- Sabor svake godine ugosti nekoliko kulturno-umetničkih društava, od kojih su pojedina, osim Hrvatske, došla i iz Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske. Ove godine uz četiri sekcije domaćina, ugostili smo sedam prijateljskih folklornih društava - rekao je Mikerević govoreći o ovogodišnjim učesnicima koncerta, kojim je i zatvoren još jedan sabor.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više