>

novosti logo

Kronika Kronika

Zajedno protiv nepogoda

Prekogranični susret lokalnih i regionalnih vlasti Podunavskog sliva: ‘Politiku možemo urazumiti razgovarajući o suštinskim temama’, kaže gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić

Prevencija elementarnih nepogoda poput poplava koje su 2014. godine pogodile Hrvatsku, Srbiju i BiH te ekonomski razvoj lokalnih zajednica kroz prekograničnu saradnju, bile su teme konferencije u Osijeku koja je okupila predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti Podunavskog sliva. Sastanak pod pokroviteljstvom UNDP-a, u okviru EU projekta ‘SEE URBAN’, organizovali su Grad Osijek i Zajedničko veće opština (ZVO), a na inicijativu državnog sekretara Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa i državnog sekretara u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Srbije Ivana Bošnjaka koji su ujedno kopredsedavajući Međuvladinog mešovitog odbora za manjine dve zemlje.

- Namera nam je povezati lokalne i regionalne vlasti dve države pa na taj način unaprediti kvalitet života stanovnika i veze između pripadnika nacionalnih manjina, srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji koje žive duž toka Dunava. Kada smo u februaru ponovo uspostavili rad ove komisije, dogovorili smo da akcenat sa političkih tema prebacimo na suštinske, ekonomske teme, da pomognemo našim sunarodnicima i našim državama da prevaziđu političke prepreke, da razgovarajući o ekonomskim temama nađemo zajednički interes - kaže Bošnjak.

- Treba svaki dan raditi na tome da živimo u boljim odnosima. Ako to ne možemo na politički način, postoji niz drugih društvenih procesa u kojima možemo da radimo mimo politike i da kroz takve korisne projekte na kraju urazumimo i politiku. Ako nas nešto ugrožava onda najbolje možemo odgovoriti tako da smo svi zajedno na istoj strani. Elementarne nepogode ne poznaju ni granice, ni nacije - istakao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić ukazao je na potrebu jačanja prekogranične saradnje i korištenja fondova EU ističući da su privredni razvoj, privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mesta i sprečavanje demografske katastrofe od interesa za obe države. O mogućnostima povlačenja sredstava iz EU govorila je Spomenka Đurić, državna sekretarka u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Primere dobre prakse prekogranične saradnje na lokalnom nivou predstavili su načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović i direktorica Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut Bojana Orsić. Konferenciji su prisustvovali ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić i generalni konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

1/1