>

novosti logo

Kultura Kultura

Zajedno protiv rezova

Priča ministrice Nine Obuljen Koržinek o povećanju ukupnog budžeta za kulturu samo je fasada koja skriva neravnomjernu raspodjelu sredstava, privremene i nepristupačne fondove te loše uvjete u kojima rade kulturni radnici, kaže Dunja Kučinac iz inicijative Dosta je rezova

Inicijativa Dosta je rezova održala je u ponedjeljak protest ispred Ministarstva kulture u Zagrebu na kojem se okupilo tristotinjak kulturnih radnika koji su, između ostalog, zatražili da procedura u odlučivanju o raspodjeli javnih sredstava bude javna i temeljena na jasnim kriterijima i obrazloženjima, da se zaustavi trend urušavanja financiranja nezavisne kulture i da se budžet za kulturu poveća na tri posto. Stiješnjeni na pločniku preko puta Ministarstva, između zida i pripadnika interventne policije, prosvjednici su još jednom istaknuli svoje zahtjeve kojima su potom oblijepili zatvorena vrata Ministarstva. Znajući da samo solidarno može doći do promjena, brojni kulturni radnici došli su izraziti protest i dati podršku inicijativi. Neki su, doduše, to činili stidljivo, a neki s distance, ali neupitno je da svi osjećaju da se radni uvjeti u kulturi moraju poboljšati. Inicijativu su podržali Hrvatsko novinarsko društvo i Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Nakon završetka prosvjeda ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pozvala je predstavnike medija u zgradu Ministarstva. Zahtjeve inicijative odbacila je kao neosnovane i pred kamerama pozvala njene predstavnike da dođu na razgovor. Kako susret nije bio prethodno dogovoren, kulturnjaci su ocijenili da je riječ o neiskrenom pozivu i da je za sastanak bilo vremena i prije samog protesta.

- Iako je prosvjed najavljen deset dana prije, ministrica nas nije pozvala na sastanak sve dok nismo, pred kamerama i mikrofonima velikog broja medija, protestirali pred vratima Ministarstva. Nismo željeli sudjelovati u političkoj predstavi koja je imala za cilj da ministrica stvori dojam o navodnoj spremnosti na razgovor, iako je upravo sustavno zanemarivanje sektora kulturne proizvodnje i dovelo do prosvjeda. Inicijativa Dosta je rezova nije hijerarhijski organizirana, a odluke koje donosimo dio su demokratskog, kolektivnog procesa i nitko od nas nije imao delegirani pregovarački mandat. Slanje poziva ‘od usta do usta’ s jednog kraja Runjaninove na drugi nije prihvatljiva politička praksa, nego jeftini trik. Od Ministarstva kulture očekujemo ozbiljno razmatranje naših zahtjeva i prestanak diskursa kojim se negiraju rezovi i činjenica da umjetnice i kulturni radnici ne mogu živjeti od svoga rada - objašnjava Dunja Kučinac iz inicijative Dosta je rezova.

Istovremeno, ministrica je svojim izjavama pokušala diskreditirati samu inicijativu navodeći da se ne zna tko točno stoji iza nje, a organizatore prosvjeda svesti na pojedinačne nezadovoljnike rezultatima natječaja. U inicijativi u novim reagiranjima navode da su sredstva Europskog socijalnog fonda, koja Ministarstvo uzima kao primjer, dostupna tek ograničenom broju udruga i to u nekoliko narednih godina. Naglašavaju da je Ministarstvo bez ikakvog objašnjenja prije nekoliko godina ukinulo izdvajanje 20 posto sredstava za hladni pogon organizacija u kulturi i da su na to još onda bezuspješno reagirali.

- Ministrica se uporno hvali povećanjem budžeta, iako smo u svojim analizama pokazali da je to povećanje tek privremeno i da se odnosi samo na manji broj aktera. Povećanje, koje ne dohvaća ni mizernih jedan posto državnog budžeta, ne može biti odgovor na velike probleme koji postoje u polju kulture i nebrigu za ljude koji u njemu rade. Ministrica spominje i Zakladu Kultura nova, no svim kulturnim radnicima jasno je da je riječ o zamjeni teza, jer Zaklada većinu sredstava daje za tzv. hladni pogon, a pretpostavka za njihovo dobivanje jest upravo redovno provođenje programa. Kako da provodimo programe, ako Ministarstvo kulture reže redovna programska sredstva? Priča o povećanju ukupnog budžeta, koju ministrica plasira u medije u svoju obranu, samo je fasada koja skriva neravnomjernu raspodjelu sredstava, privremene i nepristupačne fondove te loše i neizvjesne uvjete u kojima rade umjetnici i kulturni radnici. Takvo stanje smatramo neprihvatljivim zbog čega zahtijevamo solidarnu, zajedničku akciju svih aktera u kulturnom polju - dodaje Kučinac.

U inicijativi također ističu da se nemaju namjeru zadovoljiti s nekoliko tehničkih zahvata, kao i da ne misle stati na održanom prosvjedu, nego će na Ministarstvo raditi dugotrajan i jak pritisak. Bez obzira na prethodne ministrice i ministre, problemi u kulturi su nagomilani, a uvjeti rada iz godine u godinu lošiji. Nezadovoljstvo među kulturnim radnicima sve je vidljivije, a pitanja se konačno moraju početi rješavati. Istovremeno i kulturni radnici počinju uviđati da samo zajednički i solidarno mogu poboljšati profesionalne i radne uvjete. Zato ovoj inicijativi za sada ne izostaje podrška iz svih generacija.

1/1