Novosti

Društvo

Zakinuti asistenti i poslijedoktorandi

Osobito je zabrinjavajuće da se radi poglavito o mladim ljudima, koji su i inače najranjivija skupina u sustavu znanosti, kaže Tana Tandarić o diskriminirajućem položaju suradnika i suradnica zaposlenih na projektima

Large zor asistenti peri%c4%86

Među suradnicima na projektima ojačala je svijest da su oštećeni (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Suradnice i suradnici na projektima u ustanovama znanosti i visokog obrazovanja zaposleni su na radnom mjestu asistenta ili poslijedoktoranda, sa svim obvezama definiranima za to radno mjesto. No za razliku od njihovih kolega na istovjetnim radnim mjestima čija je plaća financirana iz državnog proračuna i definirana koeficijentom, njihova plaća je ugovorena na fiksni bruto iznos. Bruto iznos plaće u trenutku zasnivanja radnog odnosa odgovarao je bruto iznosu plaće istovjetnog radnog mjesta u javnoj službi, ali je osnovica za izračun plaće u javnim službama u razdoblju od 2017. do danas porasla za ukupno 18,3 posto – kaže za Novosti Tana Tandarić, predsjednica Vijeća asistenata na Institutu Ruđer Bošković.

To zapravo znači da suradnica ili suradnik zaposlen na projektu tijekom 2016. godine, čija plaća u međuvremenu nije bila korigirana u skladu s rastom osnovice za obračun plaća u javnim službama, danas ima 18,3 posto manju bruto plaću u odnosu na istovjetno radno mjesto u javnoj službi.

- Osobito je zabrinjavajuća činjenica da se radi poglavito o mladim ljudima, koji i inače predstavljaju najranjiviju skupinu u sustavu znanosti - ističe Tandarić.

Krajem prošle godine Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio je svim znanstvenim organizacijama u Hrvatskoj i Ministarstvu znanosti i obrazovanja dopis u kojem je detaljno objašnjen diskriminirajući položaj suradnika i suradnica. Tandarić nam kaže kako je nakon tog dopisa među suradnicima na projektima ojačala svijest da su oštećeni.

- Prije dopisa većina suradnika nije bila svjesna koliko je njihova bruto plaća manja. Ako su i primjećivali razliku u plaći, nisu znali da to nije u skladu s Kolektivnim ugovorom za znanost i visoko obrazovanje, u kojem je jasno definirano da zaposleni na istom radnom mjestu trebaju primati istu plaću - objašnjava Tandarić.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja primio je i tijekom ove godine brojne upite i pritužbe suradnika zaposlenih u znanstvenim organizacijama za rad na projektima. Tandarić najavljuje kako će sindikat uputiti novi dopis i upozoriti na nepravilnosti u vezi obračuna i isplate plaća suradnicima na projektima, ali i ohrabriti i motivirati sve suradnike da ustraju na realizaciji svojih radničkih prava.

 

Ovo je četvrti od pet tekstova posvećenih analizi nacrta novog ZOR-a. Treći tekst pročitajte na ovom linku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više