Novosti

Politika

Zaključak incidenta u Splitu: Policajci poštivali struku, ali i dobili upozorenje nadređenih

Policajci koji su u nedjelju priveli dvije žene dok su šetale kraj Bačvica nisu kršili pravila struke, ali će biti upozoreni zbog dijela postupanja prema privedenima koje je objavljeno u medijima, najavio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina

0mmxdbb9t3us3fg6mwjweeu2t0y

Snimka fizičkog postupanja (foto Silvana Uzinić)

Policajci koji su u nedjelju priveli dvije žene kraj Bačvica u Splitu i jednog muškarca koji je reagirao na njihovo nasrtljivo ponašanje nisu prekršili pravila struke, zaključak je glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, koji je, kako kaže, donio na osnovu usmenih saznanja. Da ne ostane sve na tome, policajci u civilu ipak će biti upozoreni zbog dijela postupanja i to onog koji je objavljen na snimci u medijima.

Podsjetimo da su Branka Karninčić i Silvana Uzinić prolazile kraj hotela Park gdje su ih zaustavila dvojica policajaca u civilu i upozorili da nije dopušteno okupljanje na nedalekim Bačvicama, na što su one kazale da ne idu na Bačvice niti se misle okupljati, da bi na kraju završile privedene uz prijetnju kaznom do 8000 kuna zbog kršenja uputa Civilnog stožera i riječi jednog od policajaca: ‘Gospođo, koji vam je kurac? Ovo je radi vašeg dobra‘. Priveden je i muškarac koji im je priskočio u pomoć reagirajući na takvo ponašanje policije, s obzirom da njih dvije nisu prekršile nijedan zakon i spomenute upute, ali ga je vrlo brzo policajac tipičnim represivnim zahvatom srušio na pod, dok su sve to gledale njegova djeca i supruga.

Premda je policija tražila žene da izbrišu sve snimke, neke su ipak ostale u mobitelu. Nije teško pretpostaviti da bi policajci vjerojatno ostali bez i tog ‘upozorenja‘ da portal Slobodne Dalmacije nije objavio fotografiju muškarca na podu i na video snimci vulgarno obraćanje policajca jednoj od žena uz čvrsti stisak ruke. Uz sve to, u trenutku postupanja policajci nisu bili u uniformi niti su imali ikakvu zaštitnu opremu.

Policija je tako svoje pripadnike kaznila za ono postupanje koje je javnost imala priliku vidjeti zahvaljujući objavljenoj snimci, a za sve ostalo Milina je objasnio kako su dvije žene prijavljene po članku 13. Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira, dok muškarac kojeg je policajac bacio na pod nije imao primjedbi na postupanje policije. Građanke tako danas nisu krive za ono zbog čega su ih, prema njihovim riječima, policajci zaustavili, a onda i priveli.

Ministar Davor Božinović rekao je nakon incidenta da će unutarnja kontrola policije razjasniti što se dogodilo, a Novosti su upit MUP-u o tome je li istraga provedena, koja je procedura te što je utvrđeno poslale u utorak.

‘Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako je glavni ravnatelj policije u jutrošnjem gostovanju na N1 televiziji rekao da očekuje Izvješće o nadzoru o navedenom događaju, ali i objasnio širi kontekst u kojem je došlo do navedenog postupanja’, odgovorili su nam iz MUP-a.

Njihov službeni odgovor u obliku transkripta izjave ravnatelja policije Miline na N1 donosimo ovdje:

‘Evo, ja još nisam dobio to cjelovito izvješće, međutim prema usmeno što sam se čuo, znači, sa načelnikom unutarnje kontrole, znači, da policijski službenici nisu prekršili, znači, pravila struke, odnosno, postupali su prema pravilima struke. Ima, dakle, jedino jedno verbalno, što ste i vi vidjeli, između osoba i policijskog službenika. I tu će policijski službenici biti upozoreni. Znači, to je ono što sam dobio. Ali, govorim ovo će sve imati svoj epilog na sudu. I ja moram opet ponoviti, ovo je potpuno, znači, u startu omalovažavanje i nepoštivanje policijskih službenika koji su provodili ove mjere. Znači, ako sve osobe, pa ne samo u Splitu, Zagrebu, vidjeli ste na Jarunu, diljem Hrvatske, nije bio nijedan problem, a ovdje se, evo, dogodilo to što se dogodilo’.

Nakon incidenta, i ministar Božinović i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ponovili su kako kretanje građana nije zabranjeno, a to je potvrdio i Milina koji je ispričao drugačiju verziju od one koju su ponudile splitske građanke. One su, naime, tvrdile kako su se kraj hotela Park našle da bi prošetale te da su bile na propisnoj udaljenosti.

Milina danas tvrdi kako građanke nisu prijavljene jer su nepropisno šetale, nego zbog toga što su remetile javni red i mir, odnosno ‘iskazale potpuno nepoštovanje, prema radu policijskih službenika i proturječile su, ali su i glasno protestirale’, kako je rekao u izjavi za N1. A za policajce je rekao da su se tamo našli jer su velikom broju građana davali upute da odu s Bačvica.

A da se građani imaju pravo šetati, potvrdio je danas ponovo i Capak jasno kazavši da ne treba izbjegavati mjesta na kojima se inače okuplja velik broj ljudi, poput zagrebačkog Jaruna ili parka Maksimir, splitske Rive, riječkog Korza i osječke Tvrđe, nego da je važno ne biti blizu drugih ljudi. ‘Boravak na zraku i tjelesna aktivnost itekako je važna, ali bez grupiranja i bliskog socijalnog kontakta koji omogućuju širenje virusa. Jasno mi je da je to zbunjujuća poruka, zdravo je boraviti vani, ali ako niste u socijalnom kontaktu. Ako želite boraviti u prirodi, prošetati psa, nemojte se družiti s ljudima, nego budite sami i držite distancu dva metra’, rekao je Capak, dodavši da to ne vrijedi za članove obitelji, jer je nemoguće i ne treba održavati distancu s ljudima s kojima živite i provodite većinu vremena.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više