>

novosti logo

Kronika Kronika

Zaorila ženska pjesma

Koncert ženske pjevačke grupe KUD-a ‘Branko Radičević’ u Dardi

U Dardi je održan drugi samostalni koncert ženske pjevačke grupe KUD-a ‘Branko Radičević’ koji djeluje u sastavu tamošnjeg pododbora ‘Prosvjete’. Na koncertu naziva ”Pusti pjesmu nek se ori” grupa je izvela lepezu pjesama različitih po postanku, stilu i muzičkoj žanrovskoj pripadnosti.

Među 25 izvedenih pjesama bili su izvorni napjevi iz Baranje, Slavonije, Vojvodine, Međimurja i Srbije, starogradske pjesme, sevdalinke, poznate makedonske pjesme, kao i neke popularne novokomponirane pjesme novijeg datuma. Poseban kuriozitet bile su pjesme na grčkom, romskom i svahili jeziku, kao i neki hitovi iz područja zabavne muzike, što govori o velikim mogućnostima ovog ansambla. Nastup pjevačica je vrlo profesionalno pratio orkestar, a na koncertu su nastupili i članovi folklorne sekcije KUD-a ‘Branko Radičević”. Na koncertu u organizaciji darđanskog pododboar nastupile su i ‘Vesele Bjelobrdkinje”, članice SKUD ”J. J. Zmaj” iz Bijelog Brda.

Koncert je bio dobro posjećen, a raspoložena publika željna dobre pjesme burnim je aplauzima nagradila veliki trud devetočlane pjevačke grupe, ali i njihovog učitelja, Duška Topića. Grupa je prije pet godina osnovana sa zadaćom čuvanja muzičke baštine. Uz njegovanje tradicionalnog načina pjevanja, repertoar ove pjevačke grupe proširen je izvornim narodnim pjesmama iz svih krajeva bivše zajedničke države.

1/1