>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Zapadnoslavonske komemoracije

Sjećanja na žrtve i obilježavanja godišnjice ustanka: Predstavnici srpske zajednice i članovi antifašističkih udruženja okupili su se u Kukunjevcu, Benkovcu i Lisičinama

I ove godine je u Kukunjevcu održana komemoracija i pomen na 243 nevine srpske žrtve koje su 1942. godine pobili ustaše. Skup su organizirali VSNM Lipik, Mjesni odbor Kukunjevac, UABA Lipik-Pakrac i Grad Lipik.

Učesnici skupa okupili su se kod ostataka pravoslavne crkve posvećene Svetoj Petki koja je minirana 1991. godine. Uputili su se na mjesto strašnog zločina, gdje su delegacije položile vijence na postolje s imenima i prezimenima svih stradalnika. Spomenik koji je bio uništen devedesetih, prije nekoliko godina je obnovljen uz veliku podršku SNV-a. Pomen žrtvama pred podignutim krstom služili su pakrački paroh protojerej stavrofor Đorđe Teodorović, paroh slatinski protojerej stavrofor Dragan Gaćeša i penzionisani protojerej stavrofor Luka Bosanac koji je održao govor prisutnima.

Osim 243 stanovnika Kukunjevca, stradalih u masakru ustaša u oktobru 1942. godine, u Drugom svjetskom ratu je, prije svega u logorima Jadovno, Jasenovac, Sisak i Stara Gradiška, stradalo ukupno 666 civila iz Kukunjevca.

Komemoraciji i pomenu prisustvovali su generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, konzulica Generalnog konzulata Nataša Kalezić, potpredsjednik SNV-a Darko Karanović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić, te predsjednici i predstavnici županijskih, gradskih i općinskih VSNM-ova s područja zapadne Slavonije.

Istog dana, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomeniku u Benkovcu kod Okučana u znak sjećanja na borce Prvog psunjskog partizanskog odreda, prve organizirane partizanska formacija na području Zapadne Slavonije. Prije 76 godina, 11. oktobra 1941. godine donesena je odluka o podizanju narodnog ustanka i formiranju Psunjskog odreda koji je izveo prvu oružanu akciju napadom na tadašnju Općinu Rajić gdje je po prvi puta uništena željeznička pruga Zagreb - Beograd.

Tih su dana predstavnici SDSS i VSNM u Lisičinama u općini Voćin položili vijenac na spomenik narodnom heroju Nikoli Miljanoviću - Karauli. Danas su Lisičine u kojima je do Drugog svjetskog rata živjelo oko 800 Srba puste.

1/1