>

novosti logo

Kronika Kronika

Zapušteni spomenik u Carevdaru

Spomenik NOB-a u Carevdaru kod Križevaca, koji se nalazi pored glavnoga puta Koprivnica-Zagreb, u krajnje je zapuštenom stanju. Poginuli partizanski borci kojima je spomenik posvećen, odavno su zaboravljeni, a okoliš godinama neuređen. Nadležne službe i lokalne organizacije zadužene za njegovu zaštitu i očuvanje, ne poduzimaju ništa, a on godinama, nagrižen zubom vremena, svakim danom sve više propada.

S obzirom da se spomenik nalazi u samom centru sela i pored jedne od najprometnijih cesta u županiji, njegovo uređenje i obnova su više nego nužni. Nešto niže od antifašističkog spomenika, nalazi se novoizgrađeni spomenik posvećen ‘stradalim pripadnicima vojske NDH i RH’ – iz vremena 1941-1945 te 1991-1995. To spomen obilježje u kojem su u isti koš po običaju stavljeni i poginuli vojnici NDH, za razliku od onog partizanskog, redovito je održavano.

- Partizanski spomenik izgrađen je još prije mog rođenja. Na njemu je bila zvijezda, ali više je nema. Spomenik nitko ne dira, nikome ne smeta. Preko puta spomenika, na jednoj kući je i partizanska ploča. Nije ju nitko oštetio, a što se tiče spomenika, treba ga obnoviti – kaže Tomo Kuzmić, mještanin Carevdara.

1/1