>

novosti logo

Zašto MUP šuti o tvrdnjama iz The Guardiana

‘Zabrinjavajuće je da nitko nije odgovarao ni za jedan slučaj protjerivanja, kao i da nije provedena temeljita i transparentna istraga’, kaže Asja Korbar

Drugi put u godinu dana britanski list The Guardian piše o neprimjerenom postupanju hrvatske policije. Prvi put zbog slučaja pogibije šestogodišnje djevojčice Madine na granici sa Srbijom, a jučer je objavio audio snimku na kojoj se čuje kako policija premlaćuje migrante na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Uz to, novinar The Guardiana razgovarao je s 50 ljudi od kojih mu je 35 reklo da ih je hrvatska policija mlatila pri pokušaju prelaska granice.

Ovaj tekst je u skladu s dosadašnjim upozorenjima nevladinih organizacija na terenu, kao i svjedočanstvima koja su prikupljali hrvatski novinari na terenu.

Do objave teksta MUP nije odgovorio na pitanje novinara britanskog lista.

Danas su, međutim, hrvatski mediji objavili odgovor MUP-a u kojem ponovo demantira takva postupanja.

Za komentar cijelog slučaja upitali smo Asju Korbar iz udruge Are You Syrious?.

‘Mnoge organizacije civilnoga društva i međunarodne organizacije već dvije godine upozoravaju na nasilje i ilegalna protjerivanja MUP-a RH. Ovu snimku vidimo kao jednu u nizu mogućih dokaza, uz stotine svjedočanstava i prikupljenu medicinsku dokumentaciju, koje govore o tome kako se izbjeglice, odnosno osobe koje žele zatražiti azil, kontinuirano protjeruje s teritorija Hrvatske te se nad njima vrši nasilje po istom obrascu - uskraćivanje prava pristupa sustavu međunarodne zaštite, krađa i oštećivanje osobne imovine te fizičko nasilje. Izuzetno je zabrinjavajuće to da nitko, ni jedna osoba ni pojedinac, do dana današnjeg nije odgovarao ni za jedan slučaj protjerivanja, kao i da nije provedena temeljita i transparentna istraga’, kaže za Novosti Asja Korbar dodajući kako nastala atmosfera u kojoj se pojavljuju lažne vijesti o izbjeglicama te nereagiranje policije na učestale prigovore o nasilju još više izbjeglice i migrante čini ranjivima.

‘Smatramo da u takvoj atmosferi, straha i krivih informacija te u kontekstu zatvorenih granica i nezakonitog postupanja institucija izbjegle osobe jesu ranjive, nezaštićene i nesigurne. Ako se pritom pokušava onemogućiti i djelovanje građana koji im pomažu, tada im se dokida i bilo kakva mogućnost artikulacije situacije u kojoj se nalaze, a koja se odnosi na teško kršenje njihovih prava’, rekla je iz CMS-a koji je nedavno ponovo napadnut što je bio drugi napad u mjesec dana, a ukupno treći ove godine. Prvi put im je razbijen kombi, a drugi put staklo na prostorijama, dok je sad uništeno pročelje te išaran kombi.

‘Uz to, neke od naših djelatnica i volonterki primaju prijetnje, a prijetnje ponekad stižu i kroz komentare u medijima i na društvenim mrežama. Ovo je jasna posljedica histerije i lažnih vijesti kojima je cilj stvoriti strah od izbjeglica kod ostalih građana’, upozorava Korbar.

MUP u svom očitovanju nije odgovorio na tvrdnje o nezakonitom postupanju prema izbjeglicama, već je naglasak stavio na ono što nije suština teksta novinara The Guardiana. Također, općenito pozivanje na Schengenski zakonik i međunarodne konvencije o ljudskim pravima bez očitovanja o konkretnim svjedočanstvima izbjeglica te bez najave provedbe temeljitih istraga ne smatramo primjerenim očitovanjem’, komentirala je Korbar očitovanje MUP-a.

1/1