>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Ana Brakus

Zaustavite informatiku

Tomislav Gojmerac, pedijatar koji je zatražio procjenu ustavnosti odluke da se informatika podučava kao obavezni predmet, inače djeluje i kao potpredsjednik udruge u kojoj čelnu poziciju zauzima sestra Ladislava Ilčića

Još je u lipnju dr. Tomislav Gojmerac od Ustavnog suda zatražio procjenu ustavnosti odluke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da se u hrvatskim školama od rujna informatika podučava kao obavezni predmet. Temu je prošlog tjedna ponovno otvorila sama ministrica, kada se prilikom posjete jednoj zagrebačkoj gimnaziji osvrnula na tužbu Ustavnom sudu.

- Moram priznati da osjećam ogromni pritisak, kako osobno tako i moj tim u ministarstvu, vezano uz različite laži koje se javljaju u medijima i pritiske ekstremnih skupina koje zapravo žele zadržati naše škole i obrazovanje u tamnici, možda čak ne 19. stoljeća nego srednjeg vijeka - rekla je Divjak.

Ministrica, koja je malo nakon preuzimanja Ministarstva izjavila da je ‘tehnologija njena ideologija’, čini se, iznenađena je napadima. Lako je što ultrakonzervativne grupe u Hrvatskoj dovode u pitanje gotovo sve civilizacijske dosege u području ljudskih prava, ali da će otići toliko daleko i dirnuti u svetu STEM kravu, to se očito vladajuća struktura u Ministarstvu nije nadala.

Uostalom, njezino ministarstvo je u lanjskom nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi otvorilo mogućnost roditeljima da za djecu u školama odabiru one sadržaje koji su ‘u skladu s njihovim odgojnim pristupom i sustavom vrijednosti’. Taj je potez u javnosti protumačen kao uzmicanje pred višegodišnjim naporima ultrakonzervativaca za blokiranje koliko-toliko suvremenog pristupa građanskom i zdravstvenom odgoju.

Inače, kako je izvijestila HINA, Gojmerac se u zahtjevu za procjenom ustavnosti pozvao na odluku Ustavnog suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja, smatrajući da se ta odluka Ustavnog suda u cijelosti može primijeniti i na ministričinu odluku o uvođenju kurikuluma informatike.

Dr. Gojmerac, pedijatar, inače je suradnik sveprisutne udruge U ime obitelji, a djeluje i kao potpredsjednik udruge Centar za prirodno planiranje obitelji u kojoj čelnu poziciju zauzima Kristina Pavlović, sestra Ladislava Ilčića, predsjednika Hrasta i koordinatorica referendumske inicijative koja je nedavno prikupljala potpise za pokretanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Bio je također kandidat na izborima za zagrebačku skupštinu na listi Brune Esih.

1/1