>

novosti logo

Piše N.J.

Završen 26. Animafest

Grand prix u konkurenciji kratkometražnog filma osvojio je britanski ‘Kraj igre’ Phila Mulloya, dok je najbolji dugometražni film ‘Čarobna planina’ rumunjske režiserke Ance Damian

Svečanom dodjelom nagrada u punoj dvorani kina Europa završeno je ovogodišnje, 26. po redu izdanje Animafesta, jednog od najznačajnijih festivala animiranih filmova u svijetu. Odlukom međunarodnog žirija Grand prix u konkurenciji kratkometražnog filma osvojio je

britanski ‘Kraj igre’ Phila Mulloya, dok je najbolji dugometražni film ‘Čarobna planina’ rumunjske režiserke Ance Damian.

‘Odvažan, sramežljiv i duhovit, no krajnje zastrašujući, taj se film odlikuje majstorskom naracijom, tajmingom i filmskom vještinom te hrabrim korištenjem filmske sličice. Čitavo djelo minimalističko je putovanje kroz najopasniju od svih igara’, obrazložili su članovi žirija

Peter Lord, Normand Roger, Vjera Matković, Cecilia Traslavina i Raimund Krumme za film ‘Kraj igre’. Uz Grand prix, isti žiri je dodijelio i više specijalnih priznanja i nagrade ‘Zlatni Zagreb’ za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće (‘Zadana točka’ Ryoa Orikase) i ‘Zlatko Grgić’ za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije (‘Tamni kaput’ Jacka O’Shee).

Žiri, u kojem su bili Justine Bannister, Marcy Page i Boško Picula, nagradu za film ‘Čarobna planina’ obrazložili su time kako je riječ o ‘izazovnom umjetničkom spoj raznih stilova animacije koji savršeno, katkada i poetično, dočaravaju jezivo egzistencijalno putovanje jednog čovjeka kroz negostoljubive krajolike i ističu besmisao rata’. ‘Dodjelom Grand prixa tom predivno ispričanom i montiranom filmu ujedno odajemo počast žanru animiranog dokumentarca’, obrazložio je žiri.

Posebno priznanje za dugometražni film žiri je dodijelio filmu ‘Anomalisa’ Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona za originalnost, besprijekornost realizacije i nadrealistički prikaz emotivne i psihološke borbe jednog čovjeka i kao hommage pjevačici Cindy Lauper.

Eugene Kim, Corrie Francis Parks i Darko Vidačković za najbolji hrvatski film proglasili su bugarsko-hrvatsku koprodukciju ‘Putujuća zemlja’ Ivana Bogdanova i Vesele Dančeve, dok je posebno priznanje dobio ‘Grad duhova’ Marka Dješke. Isti je žiri dodijelio nagradu ‘Dušan Vukotić’ za najbolji studentski film japanskoj autorici Shoko Hari za ‘Ono u što vjeruju’, a dva posebna priznanja dodijelio je filmovima ‘O majci’ Dine Velikovskaye i ‘Zvuk lizanja’ Nadje Andrasev.

Publika je najboljim proglasila kratkometražni ‘Nedjeljni ručak’ Celine Devaux i dugometražni ‘Avril i izmišljeni svijet’ Francka Ekincija i Christiana Desmaresa. Najboljim radom predstavljenom na Medijskoj fasadi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti proglašen je ‘Rađanje fašizma’ hrvatskog autora Slobodana Tomića. Dječji žiri najboljim je filmom za djecu proglasio ‘Dobro došli u moj život’ Elizabeth Ito, a filmu ‘Slijedi svoje srce’ Roba O’Neilla dodijelio je posebno priznanje.

Vodstvo festivala, na kojem je ove godine u takmičarskom i ostalim programima prikazano preko 300 filmova, bilo je zadovoljno velikim brojem posjetilaca i s preko 200 domaćih i stranih gostiju. Podsjetimo, festival je održan od 6. do 11. juna u kinima Europa i Tuškanac, kao i u Plesnom centru uz više popratnih programa i radionica, a dio sadržaja bit će prikazan i u Rijeci i drugim gradovima.

1/1