>

novosti logo

Piše N.J.

Završen 28. Animafest

Dodjelom nagrada i priznanja, kao i projekcijama nagrađenih filmova, ali i dva željno očekivana filma ‘Otok pasa’ i ‘Chris the Swiss’, završeno je 28. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb. Tokom festivala od 4. do 9. juna u takmičarskim i popratnim programima moglo se pogledati preko 400 filmova.

Žiri Velikog takmičenja kratkometražnog filma Grand Prix je dodijelio francuskom filmu ‘Pad’ redatelja Borisa Labbéa. Kako je obrazloženo, film se odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podsjeća na srednjovjekovne prikaze apokalipse, a prikazuje nam bezvremensku i tragičnu viziju čovječanstva. Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće isti je žiri uručio Nikiti Diakuru za film ‘Fest’, ističući njegovu svježu perspektivu, digitalnu inovativnost i kreativnu uporabu suvremene tehnologije, uz referiranje na moderne supkulture.

Nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije dobio je njemačko-meksički film ‘32-Rbit’ Victora Orozca Ramireza za hrabru i impresivnu osobnu animiranu viziju ukorijenjenu u suvremenom krajoliku društvenih mreža.

Posebna priznanja dobilo je nekoliko filmova. Hrvatski film ‘Kako se kalio čelik’ Igora Grubića dobio je priznanje zbog sposobnosti prikazivanja više razina odnosa, od osobnih i obiteljskih, do povijesnih i političkih u naizgled jednostavnoj priči. Priznanja su dobili i

III’ Poljakinje Marte Pajek zbog moćnog i snažnog izraza emocija, iranski film ‘G. Jelen’ Mojtabe Mousavija u kojem ljudska divljina stvara nezamisliv užas koji je dio svakodnevnog gradskog života, nizozemsko-belgijski film ‘Konačnost zove ‘ Jaspera Kuipersa zbog njegove čudesne zanatske vještine i upotrebe pokreta i rituala u dočaravanju stravičnog osobnog buđenja i francuski ‘Negativni prostor’ Ru Kuwahate i Maxa Portera.

Grand Prix za dugometražni film dobio je ‘Kakav veličanstveni kolač!’ belgijsko-francusko-holandskoj produkciji autora Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Nagrada je dodijeljena za majstorsko istraživanje kolonijalne historije vlastite zemlje na suptilan, duhovit, ali i okrutan način, kao i za čudesno snimanje i stvaranje uvjerljivih i ekspresivnih likova. Posebno priznanje dobio je film ‘Slučaj muškarac-žena’ Anaïs Caure za prikaz stvarne teme koja ima snažan odjek u suvremenom društvu i za hrabar umjetnički pristup koji spaja stilizaciju i dokumentarne vrijednosti.

Zajednički žiri za studentski i hrvatski film Nagradu Dušan Vukotić dodijelio je britanskom filmu Suočavanje Sama Gainsborougha. Posebna priznanja pripala su mađarskom filmu ‘Molim te, uzmi me’ Olivéra Hegyija i poljskom ‘Nazdravlje!’ Pauline Ziółkowske.

Najboljim hrvatskim filmom proglašeni su ‘Biciklisti’ Veljka Popovića, nastali u hrvatsko-francuskoj koprodukciji, dok je posebno priznanje pripalo Jeleni Oroz za ‘Dva na dva’. Nagrada publike Mr. M za film za kratkometražni film dobio je portugalsko-francuski film ‘Između sjena’ Alice Guimarães i Mónice Santos, dok je za dugometražni film nagradu dobio francuski film ‘Veliki Zli Lisac i druge priče’ Patricka Imberta i Benjamina Rennera.

Među brojnim temama i jubilejima ovogodišnjeg Animafesta, od 50. godišnjice Profesora Baltazara do horora na filmu svoje mjesto našla su i dva zanimljiva filma koje će hrvatska publika teže moći vidjeti. Švicarsko-hrvatski animirano-dokumentarni film ‘Chris the Swiss’ Anje Kofmel predstavljao je Hrvatsku na filmskom festivalu u Cannesu, a bavi se autoričinim traganjem za istinom o pogibiji njenog bratića Chrisa koji se u ratu 1991. priključio hrvatskim snagama i po izjavama svjedoka, bio ubijen od svojih stranih suboraca kako ne bi pisao o njihovim zločinima i upetljanosti Katoličke crkve, pape Ivana Pavla II i organizacije Opus Dei u taj rat.

1/1