Novosti

Kultura

Зaвршeни Дaни Србa

У Српскoм дoму у Вукoвaру зaтвoрeни 27. Дaни културe Србa Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa у чиjу je рeaлизaциjу билo укључeнo 500 учeсникa

Large informator  zavr%c5%a1eni %c4%87irilica

Završna manifestacija u Vukovaru

Nakon sedam programskih dana, koji su realizovani od 26. aprila, u Srpskom domu u Vukovaru 9. juna svečano su zatvoreni 27. Dani kulture Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. U ime organizatora, predsednik Koordinacionog pododbora SKD Prosvjeta Svetislav Mikerević podsetio je da je reč o centralnoj manifestaciji srpskog naroda na ovim prostorima.

- Ono što je specifično ove godine, to je velika posećenost na svim programima, koje su pododbori realizovali u saradnji sa kulturno-umetničkim društvima. U realizaciju Manifestacije bilo je uključeno 500 učesnika, što je reprezentativan broj - rekao je predsednik Koordinacionog odbora. Programi, koji su bili raznovrsni, organizovani su od Baranje, Osijeka do Vukovara. Tako je publika imala priliku da prisustvuje pesničkim i dramskim susretima, smotri recitatora, folklornim nastupima, likovnim kolonijama i svemu onome što oslikava kulturu srpske zajednice na istoku Hrvatske.

- Pododbori su na terenu dali svoj maksimum - rekao je Mikerević podsetivši da ih od ukupno 58 u Hrvatskoj, na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije deluje 19 i po članstvu su najbrojniji. Već tradicionalno, u okviru Manifestacije, udruženjima ili pojedincima dodeljuje se nagrada "Branimir Kurucić" za doprinos razvoju i promociji kulture. Ovogodišnji laureat je Zdenko Čikara, predsednik osječkog pododbora Prosvjete i potpredsednik Koordinacionog odbora.

- Ovo priznanje je svakako motivaciono ali predstavlja i veliku odgovornost za daljnji angažman - rekao je predsednik spomenutog pododbora, koji broji 50-ak članova i samo u prošloj godini je realizovao 32 programa. Izgradnjom Srpskog kulturnog centra u Osijeku, jedan deo aktivnosti sigurno će biti organizovan u novom prostoru.

U programu, kojim su zatvoreni Dani kulture Srba učestvovali su članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor, Ansambl narodnih igara iz Vukovara i Ženska pevačka grupa, vokalne solistkinje Vokalno-instrumentalnog ansambla Đurđevak iz Bobote, pijanistkinje Nataša Lapšević i Srđana Šakić, te recitatori vukovarskog pododbora Prosvjete.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više