Novosti

Društvo

‘Zaželi’ - projekt pomoći starijim i nemoćnim osobama našao se u problemima

Država je počela kasniti s isplatom novca za projekt Ministarstva rada pa su neki gradovi i općine morali posegnuti u vlastitu blagajnu da isplate plaće

2klpx0e17v7cqm1ev8bjcsb32ro

Preko projekta je predviđeno dvogodišnje zapošljavanje oko 7000 žena

Projekt ‘Zaželi’ Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koji se provodi u suradnji s Evropskim socijalnim fondom, jedan je od rijetkih za koji se može reći da uistinu vrijedi. Od njega korist imaju svi – i država koja povlači sredstva iz EU fondova, i općine iz nerazvijenih krajeva koje konačno mogu nekoga zaposliti, i žene koje tako dobiju plaćeni posao, a na kraju i starije i nemoćne osobe kao korisnici usluga. Riječ je dakle o win-win situaciji u kojoj nitko ne može izgubiti. Projekt je vrijedan milijardu kuna, preko njega je predviđeno dvogodišnje zapošljavanje oko 7000 žena, uglavnom starijih iz ruralnih krajeva Hrvatske, koje bi se za plaću od 3000 kuna neto brinule za 35.000 starijih osoba i onih s posebnim potrebama.

Premda je u provedbi bilo problema, posebno pri zapošljavanju jer u nekim krajevima prioritet nisu imale starije žene, projekt je ipak zaživio, povećano je zapošljavanje, a nemoćni su dobili toliko potrebnu pomoć i to u vlastitom domu, gdje su im zaposlene donosile hranu, pomagale u čišćenju i održavanju kuće i okućnice i sve to radile za njih potpuno besplatno. Projekt, osim toga, nije nevažan ni za starije pripadnike srpske nacionalne zajednice, s obzirom na to da je naglasak stavljen na teže dostupna područja u kojima vlada dugotrajna nezaposlenost.

I kada se činilo da će napokon u ovoj državi nešto biti napravljeno kako treba, pojavio se problem. Država je nekim općinama i gradovima počela kasniti s isplatom novca za plaće zaposlenica pa su – poput Općine Čeminac ili Grada Belišća – morale posegnuti u vlastitu blagajnu da isplate plaće. Portal Telegram prenio je izjavu načelnika Općine Čeminac Zlatka Pinjuha, koji je najavio da će zbog drastičnog kašnjenja novca iz državne blagajne morati otpustiti 42 žene koje su sudjelovale u projektu jer već sedam mjeseci čekaju nadoknadu sredstava iz Ministarstva rada, a novca u općinskoj blagajni više nema. Ministarstvo im duguje gotovo 900.000 kuna. Slično je i u Belišću, gdje je grad također uskočio s vlastitim sredstvima i tako privremeno riješio problem jer bi inače 30 žena ostalo bez posla.

S druge strane, iskustvo načelnika Erduta Jugoslava Vesića potpuno je drukčije. Vesić kaže da je u toj općini 25 žena zaposleno preko projekta ‘Zaželi’, koje se brinu za oko 130 starijih i nemoćnih osoba. Projekt smatra izuzetno korisnim pa najavljuje da će, ako ga Vlada prekine nakon dvije godine, općina učiniti sve da ga nastavi jer korist od njega imaju svi.

- Naš cilj je dodatno povećati zapošljavanje u okviru programa ‘Zaželi’. Preko lokalnih udruga planiramo zaposliti još deset žena, o čemu smo ovih dana razgovarali u Ministarstvu rada - najavio je Vesić, koji ističe da Općina Erdut nije imala problema i da isplata sredstava teče po planu.

- Ovih dana poslali smo novi zahtjev za isplatu, tako da čekamo da nam na račun dođe ukupno oko 700 tisuća kuna - kazao nam je.

Projekt je prije dvadesetak dana zaživio i u Donjem Lapcu, gdje će se deset žena brinuti o 85 starijih i nemoćnih. Vrijednost projekta u Lapcu je 1,7 milijuna kuna. Iz ministarstva koje vodi Marko Pavić nisu objasnili gdje je i zašto zapelo s Čemincem i Belišćem. Za Telegram su kazali da je do sada korisnicima isplaćeno preko 439 milijuna kuna, što je gotovo polovina predviđenog iznosa, i da su akcijskim planom osigurali ‘kontinuirano praćenje projekata do njihovog završetka i dinamiku isplata kako bi se svi projekti mogli nesmetano provoditi i isplatiti plaće zaposlenima unutar zakonskih rokova’.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više