Novosti

Kronika

Zbližavanje Siščana i Karlovčana

Na izbornoj skupštini karlovačkog pododbora Prosvjete: Potpisana je povelja o saradnji dvaju pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’

801p73hjtmmis3yrrusov3h5k7u

Milan Stojaković i Milan Lapčić, predsjednici pododbora Sisak i Karlovac

Na izvještajno-izbornoj skupštini karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, za predsjednika ponovo je izabran Milan Lapčić. On je dobio 24 glasa dok je njegov protukandidat Mirko Janjatović dobio 22 glasa. Prema najnovijim podacima, karlovački pododbor broji 74 člana. Usvojen je plan rada do kraja ove godine koji će ovisiti o situaciji s pandemijom. Za zamjenika predsjednika izabran je Vlade Dražić, a sekretar je Dragan Narandžić. U petočlanom predsjedništvu još su Dragica Kenfelja i Milica Polović.

- Nakon gašenja rada sedamdesetih godina prošlog vijeka rad pododbora je obnovljen 26. decembra 1996. godine na inicijativu pokojnog profesora Vladimira Funduka. Djeluju tri sekcije, Etno, Književno-informativna i Likovna - podsjetio je prisutne Lapčić.

Redovito su održavana druženja članova pod nazivom Divani na kojima se govorilo o povijesti, kulturi i tradiciji Srba. Održano je tridesetak promocija knjiga, svake godine su organizirane priredbe povodom Svetog Save, gosti pododbora bili su brojni intelektualci, naučnici, novinari i političari. Organizirane su dvije kazališne predstave po motivima djela Vladana Desnice i Ive Andrića, pododbor su nekoliko puta posjetili vodeći ljudi Prosvjete, uspostavljena je saradnja sa srpskim organizacijama i institucijama, organizirano je nekoliko posjeta gradovima u Hrvatskoj i BiH. Potpisane su povelje o bratimljenju i saradnji sa pododborima u Srpskim Moravicama i sa Siskom, a delegacija je lani posjetila negdašnji bratski grad Kragujevac sa ciljem ponovnog uspostavljanja saradnje. Članovi Likovne sekcije sudjelovali su na četrdesetak likovnih kolonija u Hrvatskoj i BiH te organizirali desetak izložbi slika iz fundusa pododbora.

Skupštini su prisustvovali brojni gosti, među kojima i potpredsjednik Prosvjete Siniša Tatalović, a potpisana je i povelja o saradnji sa sisačkim pododborom. Tatalović je pohvalio rad pododbora i zaželio mu uspjeh u daljnjem radu te informirao prisutne o trenutnom stanju u Prosvjeti koje se, po njegovim riječima - stabilizira u svakom pogledu; sanirano je 2,5 miliona kuna duga. Radi se na povratu Prosvjetine imovine, a Društvo trenutno ima 52 pododbora i više od tri hiljade članova.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više