Novosti

Politika

Zbog homofobije osuđena dvojica homofoba iz KUD-a

U prvostupanjskom postupku dvojica članova amaterske pjevačke skupine iz Gundinaca u Slavoniji proglašeni su krivima za diskriminaciju i moraju platiti po 15.000 kuna jer su 2018. godine izbacili dvojicu svojih članova samo zato što su gej

Large sokadija

Članice i članovi KUD-a "Vesela Šokadija" 2018. u Saboru (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Dvojica članova amaterske pjevačke skupine iz Gundinaca u Slavoniji nedavno su u prvostupanjskom postupku u Slavonskom Brodu proglašeni krivima za diskriminaciju jer su krajem 2018. godine izbacili dvojicu svojih članova samo zato što su gej, objavio je Zagreb Pride.

Sud je u cijelosti uvažio prijavu oštećenih i diskriminiranih gej muškaraca, a dvojici homofobnih članova KUD-a izrekao novčanu kaznu od petnaest tisuća kuna svakome.  

Prema presudi Općinskog suda u Slavonskom Brodu, početkom studenog 2018. na sastanku muške pjevačke skupine Zuce, koja djeluje u sklopu Kulturno-umjetničkog društva Vesela Šokadija u Gundincima, jedan od dvojice osuđenih izrijekom je prijetio da on više ne želi biti član pjevačke skupine "jer su u njoj pederi" i da ih se treba maknuti iz Društva. "Tražim da se pederi iščlane iz KUD-a", rekao je pred svima, ne ostavljajući dvojbe u svoje homofobne i protuzakonite namjere, u čemu je dobio podršku drugog člana, koji je također osuđen u ovom postupku.

Dvojica gej muškaraca su pritom i verbalno izvrijeđani te izloženi pritiscima da se više ne pojavljuju na probama. Gej par se nije htio šutke pokriti homofobnim pritiscima, vrijeđanju i prijetnjama te su odbili napustiti pjevačku skupinu do koje im je bilo stalo. Međutim, nisu više pozivani na probe čime su zapravo nezakonito izbačeni iz KUD-a. Konačno, sve su prijavili policiji da bi slučaj nedavno dobio i epilog u izrečenoj osuđujućoj presudi za diskriminaciju u prvom stupnju.

Kako se navodi u presudi, članovi KUD-a krivi su jer su "s ciljem prouzročenja straha drugome ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja temeljem razlike u spolnoj orijentaciji povrijedili dostojanstvo oštećenika", odnosno dvojice gej članova muške amaterske pjevačke skupine Zuce, koja djeluje u okviru KUD-a Vesela Šokadija. Sud je kao otegotnu okolnost uzeo "izraženu upornost" u diskriminatornom ponašanju "kroz dulje vremensko razdoblje". Svojim ponašanjem povrijedili su članak 25. st. 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više