>

novosti logo

Piše Novosti

Policija rekonstruirala napad navijača u Uzdolju

Policija je podnijela kaznene prijave za napad u Uzdolju protiv pet osoba od kojih je četvero privedeno, dok je jedna osoba u bijegu. Iz pritvora u Rijeci pušten Marko Škalamera

Policija je u utorak u službene prostorije šibenske policije privela osam osoba s područja Splita koje se dovodi u vezu s kaznenim djelom izazivanja nereda u Uzdolju pored Knina, donosi Index. Radi se o nastavku kriminalističkog istraživanja vezanog uz napad maskiranih osoba na goste kafića Petko koji su gledali nogometnu utakmicu Crvene zvezde prošlu srijedu. ‘Kriminalističko istraživanje se nastavlja i tijekom današnjeg dana. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja javnost će biti obaviještena o više detalja’, javili su iz policije. U napadu je lakše ozlijeđeno petero osoba, a najteže maloljetnik koji je na glavi dobio osam šavova.

Policija je napad okarakterizirala kao ‘kazneno djelo izazivanja nereda’ za koje je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. U akciji su zajedno sudjelovali pripadnici policijskih uprava splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske. Prema neslužbenim informacije koje su jučer kolale novinarskim krugovima, napadači su povezani s navijačkim krugovima.

Policija je podnijela kaznene prijave protiv pet osoba zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja počinjenog iz mržnje, zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari i zbog kaznenog djela nanošenja tjelesnih ozljeda: Četiri osobe su privedene i ispitane od strane zamjenika državnog odvjetnika dok je jedna osoba u bijegu. Njima se stavlja na teret da su 21. kolovoza pošli u Uzdolje i u lokalu u kojem se gledala utakmica Crvene zvezde bez ikakvog razloga ili povoda napali građane koji su pratili utakmicu i nanijeli tjelesne ozljede nekima od prisutnih. Nakon ispitivanja, podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na svjedoke, remetiti kazneni postupak te zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela jer su svi prekršajno evidentirani prema zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim utakmicama, a neki su i kazneno evidentirani. Od ovih koji su sada privedeni nitko nije bio umiješan u napad u Supetru na Braču, ali prema informacijama kojima raspolažemo, sudjelovalo je više od pet osoba, policija dalje radi izvide", rekao je glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić na popodnevnoj konferenciji za novinare je rekao kako su svi napadači  pripadnici navijačke skupine iz Splita, te da uz pet do sada kazneno prijavljenih osoba, šibenska policija traga za još desetak neidentificiranih napadača.

Kriminalističko istraživanje za sada je provedeno nad trojicom 19-godišnjaka, jednim 21-godišnjakom i jednim 28-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela nasilničkog ponašanja u vezi sa zločinom iz mržnje, oštećenja tuđe stvari te da su nanijeli tjelesne ozljede 38-godišnjoj vlasnici ugostiteljskog objekta i još četiri osobe. 

 'Osumnjičeni su se s još desetak za sada nepoznatih počinitelja kao pripadnici jedne navijačke skupine iz Splita, 21. kolovoza ove godine okupili u Splitu i s više osobnih vozila uputili prema mjestu Uzdolje u Općini Biskupija, a temeljem prethodnog dogovora da će otići u ugostiteljski objekt u kojem se prati nogometna utakmica Crvena zvezda-Young Boys kako bi se nasilnički ponašali prema zatečenim osobama', objavila je šibenska policija. 

Nakon dolaska u Uzdolje parkirali su vozilo uz cestu u blizini ugostiteljskog objekta nakon čega je jedan od njih, za sada neidentificiran, izašao iz vozila i otišao pješice u taj kafić s ciljem izviđanja. Tamo se zadržao kraće vrijeme, a potom se vratio do osumnjičenih. Nakon toga su se s najmanje četiri osobna vozila oko 22.15 sati dovezli ispred ugostiteljskog objekta u koji su osumnjičeni ušli s još desetak neidentificiranih osoba, maskiranih lica s takozvanim fantomkama, majicama i maramama noseći u rukama razne drvene i metalne predmete, dok su vozači ostali čekati u vozilima.

Ulaskom u kafić, zbog mržnje na nacionalnoj osnovi, osumnjičeni su verbalno vrijeđali vlasnicu kafića i zatečene goste uništavajući inventar palicama. Potom su palicama napali goste zbog čega je njih petero lakše ozlijeđeno, među kojima je i jedan maloljetnik, rekli su. 

Dvojica osumnjičenih ranije danas su dovedeni u Policijsku postaju PU šibensko-kninske odakle su se nešto iza 14 sati pješke u pratnji dvojice policajca uputili prema glavnom ulazu zgrade šibenskog suda. ŠibenikIN izvještava da su lica prekrili majicama, a okupljenim reporterima dobacivali 'novinari Srbi, jebem vam majku', prenosi portal ŠibenikIN.

Mediji su izvještavali da je među privedenima i mladić iz Splita koji je u lipnju ove godine u Supetru na Braču sudjelovao u napadu na skupinu od pet osoba jer su po govoru prepoznali da među njima i Srba u kojem je nastradala i cura koja je željela braniti prijatelja. Suđenje za ovo djelo protiv njega još nije počelo.

Nakon pet dana, iz pritvora je pušten Marko Škalamera, riječki HGSS-ovac koji je zbog navodnog napada na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića završio u 30-dnevnom pritvoru. Ispitani su svi svjedoci pa je sud odlučio da više nema razloga za zadržavanje Škalamere u istražnom zatvoru. Arsić, koji je DORH-u da iskaz kod kuće, kazao je za Index da je na putu i da se oporavlja od svega. 'Neka puste Škalameru na slobodu, ima sina, dijete ne treba ispaštati. Moramo biti ljudi', rekao je. 

Portal Telegram objavio je detalje snimke sukoba između Škalamera i Arsića koja je uvedena kao dokaz, a koju su snimili susjedi. Telegram tvrdi da je vidljivo kako se Arsić i Škalamera svađaju, ali da se ne čuju psovke. Arsićeva supruga traži od njega da makne kombi kako bi Škalamera, s kojim su u autu bili supruga i dijete, mogao izaći s parkinga. Zatim slijedi mrak, tijekom kojega je navodno Škalamera nasrnuo na Arsića, a onda se vidi kako Arsić sjeda u kombi i ostaje tamo sjediti. Škalamera u isto vrijeme stoji sa strane. Na kraju snimke Arsićeva supruga prilazi Škalameri, daje mu ruku i ispričava mu se.

1/4