Novosti

Politika

Zbog prijetnji novinaru uvjetno osuđen na zatvorsku kaznu

HND i SNH upozorili na sve veći broj neriješenih slučajeva zastrašivanja i prijetnji novinarima, među kojima je iznimka primjer novinara Indexa Vojislava Mazzocca. Njemu je prijetio Branimir Maltež, zbog čega ga je zadarski Općinski sud osudio na uvjetnu kaznu zatvora

6zntdd4k3accjsam4rm85zevnk4

U Hrvatskoj se i dalje zatire sloboda govora, mediji su zasuti tužbama, a novinarima se prijeti s ciljem zastrašivanja kako ne bi pisali o važnim temama, zajednički je zaključak Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) čiji su predsjednici Hrvoje Zovko i Anton Filić u ponedjeljak održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je i govorio Vojislav Mazzocco, novinar Indexa.

Mazzocco je neposredno prije presice dobio presudu Općinskog suda u Zadru kojom je Branimir Maltež osuđen na pola godine zatvora, dvije godine uvjetno, jer je, kako stoji u obrazloženju presude, s ciljem da zastraši Mazzocca na Facebook profilu Indexa, sa svoga profila nazvanog ‘Branimir Mladi’, napisao ‘Jel vi znate za koga radite … vi ste na tjeralici, vi novinari indexa, bando šta ćete cviliti, CVILITI I TO ONE PARTIZANSKE TIFUSARKE’, dodavši još Mazzoccu: ‘NEMOGU KOMENTIRATI NA TVOM ZIDU, PA ĆU ODE, A TI MOLIN TE PROSLIJEDI NA SVOJ ZID… Vi bando jugoslavensko-partizanska tifusarska-završit cemo posao naših oceva i didova, nemojte to zaboraviti —-ZDS—-‘.

Sud je sadržaj statusa ocijenio kao ozbiljnu prijetnju s ciljem da ustraši ili uznemiri, što se tumači kao djelo počinjeno prema odgovornoj osobi u vezi s njenim radom ili položajem, čime je Maltež počinio kazneno djelo protiv osobne slobode – prijetnju, kažnjivo po Kaznenom zakonu. Dužan je i platiti trošak kaznenog postupka od petsto kuna.

Mazzocco je podsjetio da mu je prijetio i ministar branitelja Tomo Medved koji se, kako je rekao novinar Indexa, u tom slučaju tretira kao osumnjičenik. Prije nekoliko dana ministar se Mazzoccu ispričao.

- Najveći problem je šutnja državnih tijela. U pregovorima prilikom pristupanja Europskoj uniji očito se samo glumilo, s obzirom da se sada ne pokazuje nikakav interes za položaj novinara. Samo u našoj bazi imamo više od 50 slučajeva prijetnji novinarima koje su uglavnom prošle bez sankcija o čemu ćemo alarmirati međunarodnu zajednicu - kazao je Zovko.

Prema njegovim riječima, Informativni program HRT-a se i dalje urušava, novinarima se prijeti otkazima, a stanje nije bolje ni u komercijalnim medijima.

Naveo je primjer Jutarnjeg lista koji je prošli tjedan objavio knjigu bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić o slomu Agrokora iz čega se mogao steći dojam da se stavio u funkciju osobe koja je otišla s dužnosti upravo zbog netransparentnog rada u slučaju najveće hrvatske kompanije. Podsjetio je na i slučaj s RTL-om koji je, pravdajući se tehničkim problemima, sa svoje web stranice izbrisao profesionalno napravljen prilog o Agrokoru.

- Popravak traje evo već sedam dana, kao da se radi o popravljanju nuklearnog reaktora - ironično je zaključio Zovko.

Govoreći o pravomoćnoj presudi koja je donesena protiv HND-a, teškoj 351.000 eura koje novinarsko društvo mora isplatiti tvrtki U.T.T Europa 92 u stečaju, Zovko je izrazio nadu da će taj problem uskoro biti riješen. HND će poduzeti sve pravne radnje i uložiti zahtjev za revizijom pred Vrhovnim sudom. HND je, osim toga, u finalnoj fazi pregovara s dvije banke u vezi s kreditom kojom bi se riješila ovrha. I ovu, kako je kazao Zovko, neobičnu tužbu također treba smatrati svojevrsnim pritiskom na HND i cjelokupnu medijsku scenu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više