>

novosti logo

Piše N. J.

Zbog ustaškog znakovlja Milanović otišao s komemoracije

Nakon što se jedan od sudionika skinuo u majicu u natpisom ‘Za dom spremni‘, predsjednik Zoran Milanović napustio je obilježavanje godišnjice akcije ‘Bljesak‘ u Okučanima

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je u Okučanima napustio obilježavanje godišnjice akcije ‘Bljesak‘ jer je u povorci bio i čovjek u majici s porukom ‘Za dom spremni’.

‘Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namjere da bilo koga uvrijedim, ali nekada neke stvari morate reći jasno‘, rekao je Milanović novinarima prija odlaska s komemoracije.

Naglasio je i da njegov Ured nije učestvovao u organizaciji tog skup, kao i da je organizator Ministarstvo branitelja. ‘Pristali smo na apsolutno sve elemente protokola. Branitelji i obitelji polažu prvi vijence, premijer i predsjednik drugi. Međutim, jedan od sudionika, koji je trebao položiti vijenac prije mene, skinuo se u majicu s grbom ‘Za dom spremni’, u čemu ne želim sudjelovati‘, rekao je Milanović, prozivajući organizatore da su trebali voditi računa o neprimjerenom znakovlju. ‘Ovako, to je namjerna provokacija koju smatram gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj‘, rekao je Milanović, ističući da ubuduće, gdje god budu slična situacija, u događajima neće učestvovati.

Milanovićev postupak odmah su za medije komentirali premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

‘Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali, minutu. Njemu je očito netko javio da neki od sudionika ima majicu s grbom HOS-a. To je njegova odluka. Vidjeli ste da je nedavno u Jasenovcu komentirao ploču HOS-a koja više nije tamo i koja je premještena. Od nikoga ovdje nećete čuti da ploču s imenima poginulih hrvatskih branitelja treba baciti. Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a. Razlika koju radimo na ovom mjestu nije dobra. Došli smo odati počast poginulima’, rekao je Plenković, čiju je izjavu prenio N1.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je žaljenje zbog situacije. ‘Mislim da to nije bilo primjereno. Svojom je izjavom u Jasenovcu da treba baciti ploču s imenima poginulih HOS-ovaca otvorio prijepore. Ovdje smo dužni pokazati poštovanje prema braniteljima, nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora‘, rekao je Jandroković.

Milanović je u Okučanima trebao zajedno s predsjednikom Sabora Jandrokovićem i premijerom Plenkovićem odati počast, zapaliti svijeće i položiti vijence poginulim hrvatskim vojnicima u operaciji ‘Bljesak’ u kojoj su hrvatske snage ušle na područje zapadne Slavonije, koje je imalo status UN Sektora Zapad. U akciji je poginulo ili nestalo 283 pripadnika srpske zajednice, a 15.000 Srba otjerano u egzodus.

Milanović je ovim potezom pokazao svoju dosljednost u vezi s ustaškim znakovljem, ali je još veći incident što nitko od hrvatskih vlasti, pa ni Milanović, nije spomenuo srpske žrtve niti činjenicu da za zločine nad njima nitko nije odgovarao.

Ustaški natpis 'Za dom spremni, zbog kojeg je predsjednik MIlanović napustio skup nije bio samo na majicama učesnika obilježavanja 'Bljeska', nego i na vijencu koji je donio netko iz protokola. Kako se vidi na slici, na vijencu stoje napisi 'Za dom spremni' i 'HOS-HSP'.

1/3