Novosti

Politika

Zbogom oružje

Nakon što su iz Ministarstva obrane prije četiri i pol mjeseca najavili da se bave ozbiljnom analizom prednosti i mana ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, ovih je dana ministar Damir Krstičević kazao da više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka, ali da se njegov plan nije promijenio

Hkyxg7zdc6h7kth1xm1gr8e4v68

Damir Krstičević (foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Nakon što su iz Ministarstva obrane prije četiri i pol mjeseca najavili da se bave ozbiljnom analizom prednosti i mana ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, ovih je dana ministar Damir Krstičević kazao da više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka, pa dodao da se njegov plan nije promijenio. Ministar želi reći da država nema novca za obnovu vojnih objekata i nabavu uniforma i oružja, ali ostaje kod ideje da se jednomjesečna obuka organizira u ljetnim kampovima, no s jednom malom razlikom. U izjavi ‘Večernjem listu’, objavljenoj u ponedjeljak, ministar je kazao da stručnjaci razrađuju model prema kojem će zainteresirani mladići i djevojke najprije proći temeljnu obuku od četiri tjedna pa kasnije, tko želi, može nastaviti onu u trajanju od pet mjeseci. Dakle ne pod obavezno, nego samo za zainteresirane.

Samo dan kasnije ministar je saborskim zastupnicima ponovio svoje namjere, kazavši da je obavezni vojni rok nepotreban i da razmatraju temeljno vojno osposobljavanje od mjesec dana, nakon čega bi uslijedilo dobrovoljno služenje u trajanju od još pet mjeseci, no ovom prilikom nije spominjao da će temeljno vojno osposobljavanje proći samo oni zainteresirani. Pohvalio se i da je interes za vojsku povećan, jer će u rujnu treći ovogodišnji naraštaj ročnika dati prisegu, što se nije dogodilo još od 2008., kada je vojni rok zamrznut. S obzirom na takav interes, čini se da nam vojni kampovi ni ne trebaju.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije pozdravlja odluku da se odustane od vojnog roka.

- Dok god Hrvatska nije u stanju provesti kurikularnu reformu i uvesti građanski odgoj, smatramo da je kontraproduktivno mlade ljude privlačiti ‘vojnim ljetnim kampovima’. Ova zemlja od svog osamostaljenja nije uspjela stvoriti obrazovni sustav koji će nove generacije učiti kritičkom mišljenju, nenasilju, solidarnosti i ljudskim pravima. Nepostojanje takvog kvalitetnog obrazovnog sustava puno je veća prijetnja našoj naciji nego neke klasične sigurnosne ugroze - kazao je Bosanac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više