Novosti

Kronika

Zborxor na Trnjanskim kresovima s partizanskim pjesmama

Planirano je da novi prostor bude dnevni boravak za članove i da bude otvoren najmlađima, rečeno je na redovnoj izvještajnoj skupštini zagrebačkog pododbora SKD "Prosvjeta"

Large skd pood zg 3

Sa Skupštine zagrebačke "Prosvjete" (foto Nenad Jovanović)

Na redovnoj izvještajnoj skupštini zagrebačkog pododbora "Prosvjete", članovi su jednoglasno usvojili narativni i financijski izvještaj za 2021. te plan rada za 2022. godinu. Sjednica kojoj su prisustvovali potpredsjednik SKD-a Siniša Tatalović i generalni sekretar Slobodan Živković, bila je prilika za diskusiju o predstojećem useljenju u novi prostor.

Po riječima predsjednice pododbora Anete Vladimirov, unatoč ograničenjima zbog epidemije, održano je više aktivnosti. Najvažniji događaj bila bi seoba u novi prostor koji se trenutno oprema i u kojem bi sekcije držale svoju opremu. Uz nabavku projektora mogle bi se održavati filmske projekcije, a uz okupljanja subotom za starije, planira se da novi prostor bude dnevni boravak za članove i da bude otvoren najmlađima.

Jovana Lukić, koja vodi Zborxop i mušku pjevačku sekciju, naglasila je da je u septembru prošle godine održana audicija za nove članove.

- Sa 22 aktivna člana Zborxop je do sada u najbrojnijem sastavu, a na repertoaru ima preko 20 pjesama. Uz više uspješnih nastupa tokom prošle godine, pred nama je nastup na Trnjanskim kresovima 7. maja na kojem ćemo otpjevati tri narodne partizanske pjesme koje su zadnjih decenija stigmatizirane. Imat ćemo nastup povodom 20. godišnjice udruge Domino na kojem ćemo otpjevati tri erotske narodne pjesme koje su također stigmatizirane - rekla je Lukić.

Krajem maja, članove hora čekaju nastupi na Danima nacionalnih manjina u Zagrebu i povodom Dana antifašističke borbe. Muška pjevačka grupa također je imala redovne probe, a njenih devet članova na repertoaru ima preko 30 pjesama od kojih je 12 izvedbi snimljeno.

Likovna sekcija koju vodi Lana Kovačević, upriličila je niz izložbi, od kojih je onu o devastiranoj industrijskoj baštini otvorio dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet. Članovi sekcije će portretirati stradale u potresu na Baniji. Projekt jutarnje škole koju vode Jovana Lukić i Maja Matić također se provodi, a kako je početkom ove godine pokrenuta nastava srpskog jezika i kulture po modelu C koju pohađa 15 učenika, planirano je osam do deset radionica za djecu s temama iz ekologije i drugih sadržaja.

- Za SKD "Prosvjeta" je zagrebački pododbor vrlo važan jer puno Srba živi u Zagrebu i trebalo bi ih što više uključiti u sadržaje Prosvjete - rekao je generalni sekretar Živković. Izrazio je uvjerenje da bi se nakon dvije godine rada ograničenog zbog epidemija i potresa, pododbor trebao vratiti na raniju razinu svojih aktivnosti.

- Očekujem da članovi pododbora u što većoj mjeri pomažu u realizaciji programa jer se radi o kvalitetnim sadržajima - rekao je Živković.

Potpredsjednik Tatalović naglasio je važnost procesa pomlađivanja članstva, vraćanje aktivnosti na razinu od prije 2020. i što masovniji odaziv na programe.

- Svaka bi sekcija trebala imati neki svoj godišnji nastup ili izložbu koja bi bila prilika za okupljanje ljudi, a važna je i razmjena programa između pododbora - rekao je. Podsjetio je da "Prosvjeta" silom prilika ima tri godišnjice osnivanja. Prvo osnivanje bilo je 1944. u Glini, drugo 1990. kad je nakon skoro 20-godišnjeg zamrzavanja i zabrane rada, društvo ponovo obnovljeno. Zbog rata je taj pokušaj zamro, pa se 1993. okupilo desetak ljudi i ponovo pokrenulo Prosvjetu koja je do danas narasla na 53 pododbora i razvila niz aktivnosti u kulturnom amaterizmu, obrazovanju i izdavaštvu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više