>

novosti logo

Zdravo mladi

Uvođenjem talk showa Željka Karduma ‘Druga strana’ na Četvrtom programu uredništvo HRT-a ispravilo je nerazumnu odluku o ukidanju obrazovnog programa za tinejdžere. Štoviše, u ovom slučaju radi se o emisiji lako razumljivoj i predškolskom uzrastu. Striček Željko ugostio je prošlog tjedna dobru tetu Sanju Mađarević-Šujster, višu ekonomisticu Svjetske banke i službujuću stražaricu ove ustanove za Hrvatsku. U voditeljsko-zabavljačkoj maniri na pola puta između Špire Špule, Baje Patka i Pennywisea Stephena Kinga, voditelj je u predbožićnoj euforiji najavio je da će gošća objasniti: a) što očekuju kreditori i b) što će bilo koja hrvatska vlada morati učiniti ako bude napokon eventualno formirana. Pa je nastavio: ‘U novijoj povijesti MMF i Svjetska banka političarima su služili za plašenje pučanstva, no kad bilo koja država europskog juga zapadne u financijske probleme, političari za drastične reformske rezove uvijek okrivljuju zloglasnu Trojku.’

‘Svjetska banka ne razmišlja samo o tome da zadovolji kreditore, već je njezina misija da jača vjerovnike i standard pojedinih zemalja’, ustanovila je sugovornica, što je Karduma naprosto raspomamilo od zadovoljstva: ‘Pa vi zapravo brinete o poreznim obveznicima.’

‘Tako je’, odgovorila je Mađarević-Šujster, te je novim vlastima izdala koncizne naputke za novu godinu: smanjenje proračunskog deficita i javnog duga te povećanje efikasnosti javnih usluga. Postalo je razvidno da će neki građani ‘izgubiti dosadašnji pristup proračunskim sredstvima’, pa bi moglo doći do smanjenja mase plaća u javnom sektoru.

Kardum je cijelo vrijeme opsesivno kimao glavom i odobravao stavove Svjetske banke, mumljajući neprestano aha aha hmmm aha hmmm, te se općenito pravio naivčinom, pokušavajući nahuškati tetu Sanju da bude znatno radikalnija, ali se ova mudro držala plota.

Potom je viša ekonomistica nastavila zatupljujuće nabrajati neophodne reforme, a emisija je postala toliko komorna i beznadno dosadna da su ‘Katran i perje’ izvoljeli zaspati već u sedmoj minuti emitiranja. Iz sna bi nas povremeno prenule tek Kardumove živčane upadice u stilu: ‘Dokle ćemo odgađati reforme?! Do bankrota??!!!’ itd. i sl. Sve u svemu, pokazalo se da je birokratski jezik svjetskih institucija siromašniji od onog predsjednika općine Babina Greda koji je obnašao dužnost 1973. godine.

S obzirom na to da je nedavno na Četvrtom programu talk show dobio i zloglasni Željko Ivanković zvan Banka, ohrabruje činjenica da na HRT-u nije samo pojačan dječji već i program strave & užasa.

1/1