Novosti

Društvo

Združeno na novinarku

Slobodna novinarka i aktivistkinja Iva Anzulović ponovno će pred suca za prekršaje. Optužena je da je "na javnom mjestu svoj džepni preklopni nož dužine šest centimetara učinila vidljivim drugim građanima i tako ih uznemirila"

Large intrigator  gazdek

Iva Anzulović (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Slobodna novinarka i aktivistkinja Iva Anzulović, koja godinu i pol istražuje nestanak 17 milijuna kuna iz proračuna Grada Virovitice i nerazjašnjenu smrt pročelnika za financije i gospodarstvo Siniše Palma, ponovno će pred suca za prekršaje. Ovoga puta mora odgovarati zbog transparenta "Zašto je Simpa mrtav", brojke "17" i interpunkcijskog znaka "?" ispisanih na dva stabla, ali i, pazite dobro, povrede Zakona o oružju. Naime, optužena je da je "na javnom mjestu svoj džepni preklopni nož dužine šest centimetara učinila vidljivim drugim građanima i tako ih uznemirila". Ovaj navodno opasni akt se zbio 3. srpnja 2019., uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj se očekivalo očitovanje gradonačelnike Ivice Kirina u vezi toga kako je bilo moguće da se iz gradske blagajne godinama krade i zašto nije napravljena obdukcija nakon navodnog samoubojstva mladog pročelnika.

- Prije ulaska u vijećnicu zaštitar je pregledavao torbe novinarskih ekipa iz gotovo svih medija. Pogledao je moj ruksak i sjetila sam se da u jednom od džepića imam nožić koji uvijek nosim u torbi. Izvadila sam ga i pokazala. Zamolio me da ruksak stavim sa strane. Nisam dobila nikakvu potvrdu o oduzimanju predmeta niti je pozvana policija. Sutradan, Kirinov portal objavio je huškački tekst o tome kako sam u vijećnicu pokušala unijeti nož. Nakon toga došla su kod mene dva policajaca pitati što se dogodilo i uručiti mi obavijest da će podnijeti optužni prijedlog - prisjeća se Anzulović.

Na porti je ostavila i transparent koji je raširila ispred zgrade gradske uprave po završetku sjednice, nakon čega je perivim i neškodljivim bojama pisala inkriminirane natpise po stablima. Optužnim prijedlogom traži se ukupna novčana kazna od 5.740 kuna ili 60 dana zatvora.

- Ovo je čisti progon, manifest sinergije gradske vlasti, policije i lokalnog medija. To je još jedan čin zlouporabe ovlasti s ciljem ušutkavanja novinara. To je njihov odgovor svima nama koji se borimo protiv lopovluka i korupcije. Sude mi za nešto što nisam napravila, ali zaboravljaju da je meni najmanji problem ići po sudovima jer nisam ja ukrala 17 milijuna kuna niti sam optužila mrtvog čovjeka da je lopov - odrješita je Iva Anzulović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više