Novosti

Društvo

ZDS je problem zakona

Vesna Alaburić kaže da bi zabranom ustaškog pozdrava bio ostvaren legitiman cilj, ali takva opća zabrana zakonom naprosto nije propisana

B4ovjzh2x1buvyov5h4a845klq5

Bojna Čavoglave u akciji – splitski koncert Thompsona (foto Miranda Čikotić/PIXSELL)

Odjel za javni red i mir Visokog prekršajnog suda (VPS) prošli tjedan je održao sjednicu na kojoj je bilo predviđeno da konačno zauzme stajalište o tome da li pjevač Marko Perković Thompson krši zakon kada uzvikuje pozdrav ‘Za dom spremni’ na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave’. Na sjednici je devetero sudaca raspravljalo o ujednačavanju sudske prakse kada je riječ o korištenju ustaškog pozdrava, ali tokom rasprave iznesena su tri stava, od kojih nijedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudaca Odjela.

Thompson je prvostupanjskom presudom šibenskog Prekršajnog suda oslobođen krivnje zbog uzvikivanja ‘Za dom spremni’ na početku ‘Bojne Čavoglave’ na koncertima održanima 2015., 2016. i 2017. Ovu odluku potvrdilo je tročlano vijeće Visokog prekršajnog suda, ali presuda nije otpravljena s VPS-a jer je zapela u evidenciji sudske prakse. Thompsonova oslobađajuća presuda nije prošla jer je isti ovaj sud izrekao već nekoliko osuđujućih pravomoćnih presuda vezanih uz pozdrav ‘Za dom spremni’, što je sasvim suprotno evidenciji sudske prakse. U priopćenju za javnost Visokog prekršajnog suda navodi se da je odlučeno da će to pitanje nanovo biti raspravljeno na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske. Međutim, upitno je hoće li sljedeće zasjedanje donijeti konkretnu odluku.

Pravnica Vesna Alaburić u izjavi za Novosti kaže da bi zabranom pozdrava ZDS bio ostvaren legitiman cilj, ali da takva opća zabrana danas u Hrvatskoj zakonom naprosto nije propisana.

- Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima jasno zabranjuje isticanje transparenata, kao i dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje i potiče mržnju ili nasilje na temelju neke diskriminatorne osnove, kao što su rasa, nacija ili vjera. Ustaški pozdrav ZDS svakako je rasistički, diskriminatorni sadržaj, pa se uzvikivanjem tog pozdrava na stadionu uvijek čini prekršaj - kazala je Alaburić i odmah dodala da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne sadrži takvu ili sličnu odredbu.

Iako Thompson zadnjih godina pred sudovima tvrdi da njegovo uzvikivanje ustaškog pozdrava nema veze s ustaškim pokretom, već s pozdravom koji se koristio u Domovinskom ratu, podsjećamo da prije nije krio fasciniranost NDH. U nizu primjera ističemo onaj da se na povratku s američke turneje 1996. fotografirao za tjednik ‘Arena’ sa slikama Jure Francetića i Ante Pavelića. ‘Moje političko uvjerenje je stvarno tako da poštujem poglavnika… Da nije bilo NDH, ne bi bilo ni današnje Hrvatske’, izjavio je svojedobno u ‘Slobodnoj Dalmaciji’. Danas optužuje medije za izvršavanje pritiska na sudove tvrdeći da oni ‘kriminaliziraju isto ono što su oni koje još uvijek crna zemlja krije ponosito nosili braneći zemlju’.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više