>

novosti logo

Kronika Kronika

ZDS stoji usred Križevaca

Prošlog tjedna na križevačkom Trgu bana Lackovića nepoznati je počinitelj ustaškim grafitom oštetio znameniti gradski zdenac. Kraticama fašističkog pozdrava ‘Za dom spremni’ – ZDS, išaran je ranije obnovljeni dio starog zdenca.

Na upit Novosti u vezi grafita, Komunalno poduzeće Križevci odgovorilo je kako je njegovo uklanjanje u nadležnosti Komunalne redarske službe. No gradski redari koji su zakonski obavezni intervenirati, do sada to još nisu učinili. Na upit kojim smo i od križevačkih komunalaca tražili informacije u vezi uklanjanja grafita, nismo dobili odgovor. Niti lokalni mediji o ovome nisu obavijestili širu javnost.

Ništa bolje nisu još ranije prošli ni objekti katoličke crkve Sv. Križa. I oni kao i ‘zdenac’ koji se nalazi u njihovoj blizini, obilježeni su grafitima ZDS i nacističkim svastikama. No ni ti grafiti koji već više mjeseci stoje na zidu crkve i vidljivi su svima, nisu izbrisani. S obzirom da se nalaze u užem gradskom centru Križevaca, toleriranje javno vidljivih fašističkih simbola krajnje je nedopustivo.

U Križevcima u kojima je tokom Drugoga svjetskoga rata u potpunosti proveden holokaust – svi su križevački Židovi fizički istrebljeni – te genocid nad prigorskim Srbima, Romima i dijelu antifašistički orijentiranih Hrvata, suzbijanje svih vrsta fašističkih pojava trebalo bi biti prioritet.

1/1