Novosti

Kronika

ZDS stoji usred Križevaca

Od grafita mržnje nije pošteđena ni Podravina: Na upit Novosti, Komunalno poduzeće Križevci je navelo da je uklanjanje grafita u nadležnosti Komunalne redarske službe. No iako im je to zakonska obaveza, gradski redari do sada nisu intervenirali

G9p4pd7fb9oiopz1j3bfxp5xizm

Križevački zdenac 

Prošlog tjedna na križevačkom Trgu bana Lackovića nepoznati je počinitelj ustaškim grafitom oštetio znameniti gradski zdenac. Kraticama fašističkog pozdrava ‘Za dom spremni’ – ZDS, išaran je ranije obnovljeni dio starog zdenca.

Na upit Novosti u vezi grafita, Komunalno poduzeće Križevci odgovorilo je kako je njegovo uklanjanje u nadležnosti Komunalne redarske službe. No gradski redari koji su zakonski obavezni intervenirati, do sada to još nisu učinili. Na upit kojim smo i od križevačkih komunalaca tražili informacije u vezi uklanjanja grafita, nismo dobili odgovor. Niti lokalni mediji o ovome nisu obavijestili širu javnost.

Ništa bolje nisu još ranije prošli ni objekti katoličke crkve Sv. Križa. I oni kao i ‘zdenac’ koji se nalazi u njihovoj blizini, obilježeni su grafitima ZDS i nacističkim svastikama. No ni ti grafiti koji već više mjeseci stoje na zidu crkve i vidljivi su svima, nisu izbrisani. S obzirom da se nalaze u užem gradskom centru Križevaca, toleriranje javno vidljivih fašističkih simbola krajnje je nedopustivo.

U Križevcima u kojima je tokom Drugoga svjetskoga rata u potpunosti proveden holokaust – svi su križevački Židovi fizički istrebljeni – te genocid nad prigorskim Srbima, Romima i dijelu antifašistički orijentiranih Hrvata, suzbijanje svih vrsta fašističkih pojava trebalo bi biti prioritet.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više