>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Zeleni projekti u Plaškom

Udruženje ‘Turbina promjena’ bavit će se edukacijom stanovništva i istraživanjem vezanim uz održivi razvoj na ruralnim područjima

U drugom kvartalu ove godine karlovačkom Udruženju za lokalni razvoj ‘Turbina promjena’ odobreno je financiranje dodatna tri projektna prijedloga. Projekt organizacija civilnog društva u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije pod nazivom ‘Zelena klupica’, financiran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od sto hiljada kuna, a projekt pod nazivom ‘Zeleni val’ na području zaštite okoliša i prirode također financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isto u iznosu od sto hiljada kuna. Oba projekta provode se u saradnji sa Općinom Plaški. O trećem projektu pod nazivom ‘Nismo sami’ pisali smo u prošlom broju ‘Novosti’.

‘Zeleni val’ je inače četvrti projekt u saradnji ‘Turbina promjene’ i Općine Plaški, a traje od 1. oktobra ove godine do kraja septembra naredne godine, dok je ‘Zelena klupica’ peti projekt sa Općinom Plaški.

- Projekt se bavi zaštitom okoliša. Veliko mi je zadovoljstvo što već više puta uzastopno za partnera imamo baš Općinu Plaški. To je prvi projekt koji je ove godine financiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša. Bavit ćemo se edukacijom lokalnog stanovništva i provedbom istraživanja vezanog uz održivi razvoj na ruralnim područjima i kako kroz zaštitu okoliša djelovati na tržištu razvoja. Odradit ćemo i dvije veće volonterske akcije čišćenja divljih deponija. Uz Fond projekt sa 30 hiljada kuna sufinancira i sama općina, a dio sredstava je dala i ‘Turbina promjena’- ističe predsjednik Udruženja Žarko Latković.

Inače, ovaj projekt vodi Emanuel Cipurić. Početkom decembra kreće i projekt ‘Zelena klupica’.

- Tu ćemo educirati stanovništvo na projektima energetske učinkovitosti, o prijavama na natječaje Fonda za zaštitu okoliša, prvenstveno za obiteljske kuće, a kao simboličan čin završetka tog projekta kod općine će biti postavljene dvije solarne klupice - dodaje Latković.

Načelnik Općine Plaški Pero Damjanović izražava zahvalnost ‘Turbina promjeni’ na saradnji, istaknuvši da je općina živnula zbog ovih projekata, posebno zbog rada sa mladima i djecom, a nada se sličnim projektima i ubuduće, što će za ovaj kraj mnogo značiti.

1/1