Novosti

Društvo

Željezničari bez vlaka

U Moravicama, nekad važnom željezničkom čvorištu, u kojem još uvijek djeluje jedina srednja željeznička tehnička škola u Hrvatskoj, krajem 2020. bila je ukinuta linija vlaka kojom su učenici dolazili u školu

Large intrigator  paulina

(foto Goran Kovačić/PIXSELL)

U Moravicama, nekad važnom željezničkom čvorištu, u kojem još uvijek djeluje jedina srednja željeznička tehnička škola u Hrvatskoj, bila je ukinuta linija vlaka kojom su učenici dolazili u školu. Desilo se to krajem 2020. godine, s vlakom koji kreće iz Rijeke prema Zagrebu u 5:30 a kojim učenici, budući potencijalni zaposlenici upravo HŽ-a, putuju prema željezničkoj školi u Moravicama. Vozni red je ispravljen reakcijom ravnatelja škole, lokalnih vlasti i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ali ostat će zasigurno u lošim đačkim uspomenama. Zbog toga dijelu učenika škola nije počinjala od prvog sata nego od velikog odmora pa su narednom linijom stizali tek na treći sat. Ravnatelj škole Borivoj Dokmanović kaže da je problem bio s kašnjenjem četrdesetak učenika koji putuju iz pravca Delnica.

- Ova škola opstaje i živi od učenika iz Gorskog kotara. Naša škola ove godine slavi stotu obljetnicu. Vjerojatno svih 100 godina ta linija vlaka dovozi naše učenike i zato ga zovemo "školski vlak". Linija je prestala prometovati krajem prošle godine, kada je već bio školski raspust, pa je onda krenula prvo online nastava - kaže ravnatelj Dokmanović.

Dodaje da su potez privremenog ukidanja linije u HŽ Putničkom prometu opravdali usporavanjem gospodarstva, epidemiološkom situacijom i drastičnim smanjenjem broja putnika.

- Taj "školski vlak" nama znači opstanak škole. Mislili smo da će linija ponovo biti puštena u promet kad učenici krenu u školu. Prvog veljače prvo su u školske klupe krenuli maturanti i praktikanti, ali vlak i dalje nije prometovao. Rekli smo – dobro, kad krenu svi učenici, onda će i vlak krenuti, ali kad se ni to 15. veljače nije dogodilo, digli smo uzbunu. Reagirali su gradonačelnik Delnica i naš gradonačelnik Vrbovskog. Reakcijom samog ministra prometa problem je riješen - navodi ravnatelj Dokmanović.

Školu pohađa 160 učenika, oko 80 posto njih su putnici, a za one iz Dalmacije, Istre i Banije osiguran je učenički dom, gdje trenutno svoje školske dane provodi 40 učenika.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više