Novosti

Politika

Željko Jovanović: Žele me ušutkati

Tužba Kluba navijača "Armada Rijeka" je apsurdna, neutemeljena i sramotna. Njome se pokušava ušutkati građane koji ukazuju na veličanje ustaških pozdrava i znakovlja, kaže potpredsjednik ŽO SDP-a Primorsko-goranske županije i član predsjedništva SDP-a Hrvatske

Zbog čega vas je tužio Klub navijača HNK Rijeka?

Tužba Kluba navijača "Armada Rijeka" po kojoj sam "grubo vrijeđao tužitelja te time neupitno povrijedio tužiteljevo pravo osobnosti", apsurdna je neutemeljena i sramotna. Njome se pokušava ušutkati građane koji ukazuju na veličanje ustaških pozdrava i znakovlja. U mom postu na Facebooku od 2. svibnja 2020. nigdje ne spominjem imena i prezimena navijača. U njoj nema niti spomena "Kluba navijača Armada Rijeka", već se spominju nosači ustaškog znakovlja, te je time ova tužba promašena.

Što im je bilo uvredljivo u vašoj objavi na Facebooku?

U predvečerje velike obljetnice, 75. godina oslobođenja Rijeke od njemačkih okupatora, pozvao sam nepismene ustašofile da obnove gradivo iz povijesti i poštede nas relativiziranja ustaštva. Da nije bilo antifašista, Rijeka, Istra, otoci i dijelovi Dalmacije danas ne bi bili u Hrvatskoj. Šačica jada i polupismenih nosača "ZDS transparenta", koji su uzvikivali ustaške pozdrave i mahali zastavama s ustaškim znakovljem na riječkom Mostu branitelja, osramotili su Riječanke i Riječane koji su imali velike žrtve u Drugom svjetskom ratu i dali doprinos u pobjedi u Domovinskom, pa ovakvi ispadi kod ogromne većine izazivaju osjećaje nemira, rezignacije i gađenja.

Oni koji ukazuju na ustaške zločine su tuženi od onih koji ističu ustaška znakovlja?

Navikao sam na brojne uvrede tokom političke karijere, ali količina nerazumijevanja, čak mržnje koju osjećam sa strane onih koji relativiziraju ustaško znakovlje i zlokobni ZDS pozdrav, a time i najtamnije razdoblje hrvatske povijesti kada su pod ustaškim pozdravom pobijene stotine tisuća nevinih žrtava, djece, Roma, Srba, Židova, Hrvata i ostalih protivnika ustaškog režima je za mene, rođenog Riječanina i hrvatskog branitelja, potpuno neshvatljiva i duboko šokantna. Tome su sigurno doprinijele promašene izjave bivše predsjednice Grabar-Kitarović, anemičan Plenkovićev stav i ulizivanje ekstremnoj desnici iz kratkovidnih sitno-političkih interesa, te nedostatak obrazovanja za građansko društvo i demokraciju u školama

Koliko je nužno sankcionirati pozdrav Za dom spremni?

Pozdrav ZDS nedvojbeno je ustaški i predstavlja simboličku glorifikaciju hrvatske varijante fašističko-nacističke ideologije i zločinačkog režima NDH. Korištenje tog pozdrava u javnom prostoru je nedopustivo. I to mora biti jasno i nedvosmisleno propisano zakonom. U europskim državama svaka javna manifestacija rasističkih ideologija i glorifikacija na njima utemeljenih režima, te negiranje, opravdavanje, umanjivanje ili trivijalizacija holokausta i zločina protiv čovječnosti, tretira se kao govor mržnje i suzbija svim raspoloživim pravnim sredstvima. A u Hrvatskoj anemičnost i ulizivanje krajnjoj desnici dopušta da se "minorna šaka jada" kiti ustaškim znakovljem i uzvikuje ustaške pozdrave i prijeti drugima koji znaju da je ustaštvo najveće zlo i sramota hrvatske povijesti. Mene nitko neće ušutkati i spriječiti da to ponavljam iz dana u dan dok napokon i hrvatski zakon ne zabrani bilo kakvu uporabu ustaškog znakovlja. Siguran sam da u tome imam podršku ogromne većine svih građana Hrvatske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više