Novosti

Kronika

Зeмљa винa

Нoвa винскo-туристичкa дeстинaциjу пoвeзуje пoдручje хрвaтскe Бaрaњe, Eрдутa и мaђaрскoг Вилaниja: Слaвoниja и Бaрaњa имajу изрaзитo висoкe рeсурсe зa рaзвoj винскoг туризмa, пoдручje je тo с нajвишe зaсaђeних винoгрaдa у Хрвaтскoj

Large zemlja vina

Učesnici studijskog putovanja u Zemlju vina (foto Marko Banić)

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije s projektnim partnerima organizovala je studijsko putovanju u Zemlju vina, novu vinsko-turističku destinaciju koja povezuje područje hrvatske Baranje, Erduta i mađarskog Vilanija. Studijsko putovanje bilo je namenjeno distributerima vina, novinarima i turističkim agencijama. Tema je bilo predstavljanje prekogranične vinsko-turističke destinacije koja se razvija u saradnji s vinarima iz Vilanija, Baranje i Erduta, Osječko-baranjskom županijom i Udruženjem Graševina Kroatika. Deo je to projekta "Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija".

Reč je o projektu čiji je nosilac Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i neprofitna firma vinara iz mađarskog Vilanija "Tenkes Nonprofit Kft". Turistička zajednica Osječko-baranjske županije zadužena je za razvoj vinsko-turističke ponude, dok se Hrvatska agencija bavi kvalitetnijim pozicioniranjem graševine kao jedne od najvažnijih vinskih sorti. Partneri iz Vilanija bave se dodatnom promocijom svoje najvažnije sorte Kabernet Franka. Projekt je važan jer se njime povezuje jednu od najposjećenijih vinskih regija u Mađarskoj i vinogorja Baranja i Erdut te ima za cilj promociju prekogranične regije na međunarodnom tržištu. Projekt je financiran kroz Interreg Program prekogranične saradnje Mađarska – Hrvatska 2014. - 2020.

- Slavonija i Baranja imaju izrazito visoke resurse za razvoj vinskog turizma, područje je to s najviše zasađenih vinograda u cijeloj Hrvatskoj. Još jedan važan raritet jest prisutnost povijesnih, starih plemićkih vinarija, od Iloka, preko Belja, Erduta, Đakova, Feričanaca, pa sve do Kutjeva – rekla je Ivana Jurić, direktorica županijske TZ.

Promociji Zemlje vina zasigurno će doprineti i aktivnosti koje na vinskom planu provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a kroz ovaj projekt planirani su stvaranje baze podataka, kao i izrada mobilne aplikacije o vinsko-turističkoj ponudi u prekograničnom području. U rasporedu je i organizacija velike međunarodne konferencije na temu graševine i razvoja vinskog turizma u Osijeku.

Zajednička vinsko-turistička ponuda prezentovaće se, nadalje, na specijalizovanim sajmovima u Budimpešti, Zagrebu, Beogradu, Beču, Sarajevu i Dizeldorfu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više