Novosti

Politika

Zemljište vaše, poticaji naši

Ispravljanje štetne zemljišne i poljoprivredne politike: Ministar Tomislav Tolušić najavio je prekid negativne prakse upisivanja u ARKOD-u na tuđe zemljište, što posebno muči povratničke sredine

Fct0l0wtjh8iu1gsn3xnyls9gtj

Mnogi su napasali stoku na tuđim pašnjacima

Na samom početku mandata novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić suočio se s krupnom aferom: mnogi ‘poduzetni’ građani, čak i ako se ne bave poljoprivrednom, mogli su se bez znanja vlasnika privatnih parcela upisati na njihovo zemljište u informatičkom sistemu ARKOD kojim Agencija za plaćanja u poljoprivredi kontrolira isplatu poljoprivrednih potpora. Slučaj je pokrenula nekolicina vlasnika imanja u Grabovnici i Mikloušu kod Čazme koji svoje njive i pašnjake koriste, ali ne mogu dobivati poticaje jer se na njihovo zemljište u ARKOD-u upisao netko drugi.

Takve malverzacije omogućilo je Ministarstvo poljoprivrede u vrijeme Tihomira Jakovine, najprije Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, a onda i uredbom od maja 2015. kojom je omogućeno korištenje poljoprivrednog zemljišta bez obaveze njegovog posjedovanja. U izjavama koje su potpisivane nigdje se nije tražio pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, već samo potpis dvaju svjedoka. S obzirom na to da je ta pojava karakteristična za cijelo područje zemlje, o čemu su ‘Novosti’ pisale više puta, samo u dva-tri dana nakon što je afera izbila u javnost otkrivene su nepravilnosti na najmanje 32.000 hektara privatne zemlje, a u narednim danima te brojke mogu samo rasti, pogotovo ako se ustanovi kakvo je stanje s državnom zemljom.

Ministar Tolušić najavio je izmjenu uredbe kojom će se takve stvari ubuduće sprečavati i rekao da će akteri manipulacija snositi konsekvence, a pozvao je i sve vlasnike da provjere da im se u ARKOD-u na zemljište nije upisao netko drugi. Nova verzija uredbe trebala bi biti gotova ovih dana, odnosno do kraja oktobra.

- Sve što primijetimo kao nezakonitost proslijedit ćemo DORH-u. Nećemo dopustiti manipulacije zemljištem ili poticajima - najavio je ministar i dodao da će isplate poticaja biti početkom novembra, kad se napravi revizija u ARKOD-u.

Ministrov stav je podržao sekretar Udruge hrvatskih OPG-ova Miroslav Kovač, koji je upozoravao na negativnosti još u toku donošenja zakona i uredbe.

- Mora postojati odgovornost onoga koji je potpisivao takvu izjavu, onoga tko je takvu izjavu donio i konačno onoga u državi tko je dopustio da se takvim izjavama upisuje na privatno i državno vlasništvo - naglasio je Kovač.

- Tako se gubi povjerenje u sistem rada ARKOD-a, a postoji i mogućnost da Hrvatska izgubi akreditaciju za sredstva EU-a ako se ovako nastavi. Oko 40 posto potpora dolazi iz EU-a, a i domaće bi porezne obveznike trebalo zanimati kako se troši njihov novac - dodaje.

Ministrov potez pozitivno ocjenjuje voditeljica pravnog odjela u SNV-u Tatjana Vukobratović Spasojević. Mnogih nepravilnosti ima upravo u povratničkim krajevima. Brojni vlasnici zemlje još su u Srbiji, pa je ne koriste niti mogu provjeriti je li se na nju netko upisao. Kao što oni nisu dali suglasnost za korištenje zemlje u smislu poticaja, nisu je dali ni vlasnici ili korisnici zemljišnih površina, pogotovo u Lici oko Gračaca i sjevernoj Dalmaciji.

- Mnoge povratničke porodice ozbiljno se bave stočarstvom i imaju velika stada ovaca ili goveda koja su napasali na svojim parcelama, nekadašnjoj seoskoj zemlji ili parcelama svojih susjeda i rođaka, za što su imali suglasnost. Onda su ustanovili da su im se na te parcele upisali neki drugi ljudi koji žive u drugim dijelovima zemlje, što je izazvalo njihovu zabrinutost hoće li i dalje moći uzgajati stoku - kaže pravnica u SNV-u.

Kako se ispostavlja, podnosioce izjava zanimalo je samo da tokom jedne ili dviju godina pokupe novac od poticaja, a za korištenje zemlje nije ih bilo briga.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više