Novosti

Politika

Tri žene koje su napravile pobačaj ispričale su svoje priče

Platforma za reproduktivna prava organizirala je on-line tribinu o iskustvima pobačaja u Hrvatskoj na kojoj su tri žene otvoreno, prvi put u hrvatskom javnom prostoru, ispričale svoje osobne priče o tome što su proživjele kada su se odlučile na ovaj zahvat

Ucr6rypavbv388rl4ooz3bmgq58

(foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj Platforma za reproduktivnu pravdu organizirala je on-line tribinu o iskustvima s ovim zahvatom u Hrvatskoj. Tri žene otvoreno su po prvi put u hrvatskom javnom prostoru ispričale svoje osobne priče o tome što su proživjele kada su se odlučile na ovaj zahvat. One su 31-godišnja profesorica engleskog jezika Anamaria Ružak, 32-godišnja fitness instruktorica i blogerica Ana Kolar te 33-godišnja aktivistica Marinella Matejčić. Svojim pričama su pokazale kako neće dopustiti da pobačaj ostane tema o kojoj žene šapuću u potrazi za informacijama o zahvatu ili dok prikupljaju novac kako bi mogle pobaciti, poručili su iz Platforme.

Ovo su njihove priče.

Matejčić, inače majka jedne tinejdžerke, trudnoću je prekinula u prosincu 2010. godine. Matejčić je svoju priču započela iznoseći podatak kako je u Hrvatskoj od 2003. godine više od 158.000 žena prekinulo trudnoću.

'Svi mi znamo makar jednu ženu koja je prekinula trudnoću', rekla je Matejčić.

Ispričala je kako je rodila jako mlada te sada ima tinejdžerku. U drugom stanju je ponovo ostala kad je ona imala tri godine.

'Koliko god sam emocionalno željela zadržati tu trudnoću, znala sam da ekonomski i emocionalno nisam spremna iznijeti trudnoću do kraja i biti majkom dvoje djece', rekla je Matejčić dodajući kako se nije htjela dovesti u situaciju da ima dvoje djece, radi za minimalac i mora misliti kako će ih prehraniti.

'Ja sam htjela imati dvoje djece, ali si nisam mogla to priuštiti. Jer je život jednostavno takav. Djeca nisu zlatne ribice koje nahranimo i pustimo da žive u akvariju', rekla je.

Potom je ispričala i kako je vrlo rano shvatila da je trudna. Rekla je kako joj je bio vrlo stresan period od trenutka kad je saznala da je trudna do kada je otišla u bolnicu.

Matejčić je ispričala i svoja iskustva s doktorima. Čekala je u prizemlju riječkog rodilišta. Primio ju je mladi stažist koji joj je rekao da je došla prerano. Bila je u šestom tjednu trudnoće. Morala je 'potegnuti vezu' da bi je primio u bolnicu. Nakon pobačaja morala je navečer otići kući, padao je snijeg. Otišla je do kolodvora gdje je po nju došao sada bivši partner.

'Ušla sam u auto i otišli smo doma. On je bio jako umoran i morao je ići spavati. A moja djevojčica je, naravno, htjela ići na snijeg. Tako da sam isti dan nakon prekida trudnoće s tom ogromnom prazninom izašla na snijeg kako bi makar njoj uljepšala taj dan, koliko god je meni bio težak', rekla je.

Ana Kolar, fitness instruktorica, trudnoću je prekinula u travnju 2008. godine.

'Ja sam tada bila u stabilnoj početničkoj vezi, bili smo tek tri-četiri mjeseca zajedno', ispričala je Kolar. Kupila je test za trudnoću te nazvala majku koja joj je rekla da će sve biti u redu. Više puta je išla na preglede jer je vrlo rano shvatila da je trudna. Pobačaj je obavila u bolnici Merkur.

'Htjela sam zadržati trudnoću, ja sam htjela roditi iako za to nisam imala nikakve uvjete. Ni financijske, ni stambene. Apsolutno ništa. Imala sam tek dvadesetak godina. Nisam mogla pružiti tom djetetu ništa osim svoje ljubavi, a svi znamo da djeca ne jedu ljubav', rekla je. Dodala je i kako joj je drago što je napravila pobačaj jer to dijete ne bi bilo sretno jer bi imalo nesretnu majku. Ispričala je kako su je svi doktori odgovarali od prekida trudnoće. Rekla je da su bili u redu, ali su imali izraženi stav.

'Svaki od njih je imao izražen stav. Kad si žensko, to osjetiš i po načinu na koji koriste prokleti ultrazvuk', rekla je. Dodala je i kako je najviše brinula hoće li moći ostati trudna kasnije.

'Toga me bilo strah jer cijeli svoj život želim dijete i želim biti majka, samo ne tada i u takvim uvjetima', rekla je.

Ispričala je i cijelu procedure postupka. Platila je 1700 kuna zahvat, a to je uključivalo i opću anesteziju. No ona nije uspjela jer su joj gurnuli vaginalni tuš prije negoli je zaspala. Kada se probudila u sobi, sjeća se da je jecala s drugim ženama koje su također bile tamo. Ispričala je kako im je u sobu ušla medicinska sestra koja je posluživala hranu. No pogriješila je jer njima nisu davali hranu.

'A, to su abićke', rekla je i zatvorila vrata. Nakon nekoliko sati došla je kući. Osim majke nitko nije znao da je išla pobaciti. Ispričala je kako joj je jedan od najbolnijih trenutaka bio osjećaj praznine koji je ispunio.

'Na to te nitko ne može pripremiti', zaključila je.

Anamaria Ružak majka je trogodišnjeg djeteta i profesorica engleskog jezika koja je pobačaj napravila u listopadu 2019. godine. Kako je rekla, njeni razlozi više su bili emocionalne nego financijske prirode. Tek je izašla iz traumatičnog braka i brinula se sama o malom djetetu. Partner s kojim joj se dogodila trudnoća, kazala je, bio joj je velika podrška.

'To mi je bila najteža odluka u životu', rekla je dodajući, kako je za nju to bilo dijete, a ne plod.

Pobačaj je napravila u privatnoj zagrebačkoj klici Podobnik. Koštao je 5 i pol tisuća kuna. Imala je svoju sobu, dobila je obrok, haljine i papuče.

No, dvije stvari su je zatekle. Prva je bila da u bolnici nisu imali psihologa s kojim je mogla razgovarati. Druga stvar koja ju je pogodila je što njen partner nije mogao biti s njom u čekaonici. Nakon pobačaja morala je sama ležati nekoliko sati i nije smjela koristiti mobitel.

'Vjerujem da sam pobačajem štitila svoje prvo dijete koje zaslužuje majku koja je sretna, koja je emotivno i financijski stabilna. I vjerovala sam da je ne bi imala da ja iznesem tu trudnoću', rekla je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više