Novosti

Kultura

ZFF otvoren s nadom da će idući biti opet u kinu Europa

Premijerom filma ‘Alice i gradonačelnik‘ Nicolasa Parisera otvoreno 17. izdanje Zagreb film festivala na kojem će do 17. novembra biti prikazano više od sto filmova

9dy2q050qmstrwv8muurxufsymp

S otvorenja ZFF-a

Francuski film 'Alice i gradonačelnik' Nicolasa Parisera, prvi od preko stotinjak filmova u dvadesetak programa, prikazan je 7. novembra u punoj dvorani Lauba u Zagrebu, otvorivši tako 17. izdanje međunarodnog Zagreb Film Festivala, koji će trajati do 17. novembra. Obraćajući se prisutnima, direktor Boris T. Matić i izvršni producent Hrvoje Laurenta, izrazili su nadu da će kino Europa u centru grada biti ponovo otvoreno na korist svih ljubitelja filmske kulture.

- Otvaramo festival s nadom da će neonski znak u Varšavskoj 3 jednom ponovno biti upaljen - rekli su.

- Nakon jedanaest prekrasnih godina provedenih u kinu Europa, na žalost, našli smo se u egzilu. Taj dom mnogih festivala, pa tako i ZFF-a, sada je zatvoren. Zna se što se s kinom događalo prije pet mjeseci, no što se događa sada ne zna nitko - rekao je Matić.

Naglasio je da je dokumentacija za obnovu kina Europa dosad trebala biti završena, ali se to nije dogodilo.

- Kino propada i zjapi prazno, a ulaz služi kao skladište i parkiralište. Zato vas sve pozivam da propitamo budućnost kina Europa u nadi da će se ono jednom ponovno otvoriti - naglasio je Laurenta.

Matić je govorio i o žanrovskoj raznolikosti festivala.

- Imamo dramu, humor, akciju, pa čak i horor, a u konkurenciji su sve odvažni autorski pogledi redatelja i redateljica koji su prvi ili drugi put ušli u stvaranje dugometražnih filmova. Bavimo se pitanjem egzila, odajemo počast preminulima, obilježavamo 30 godina pada Berlinskog zida, i kroz filmske sličice vas vodimo od Južne Amerike do Australije - rekao je Matić.

Festival je produžen na rekordnih jedanaest dana kako bi se publici moglo predstaviti sve što je planirano, bez obzira na okolnosti gubitka prostora Europe, najstarijeg i najljepšeg zagrebačkog kina.

Nagradu 'Albert Kapović' Hrvatske udruga producenata za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma dobila je Jadranka Hrga, voditeljica Odjela za filmsku proizvodnju i komplementarne djelatnosti HAVC-a.

Za 'Zlatna kolica' u tri kategorije takmiče se dugometražni i kratkometražni igrani filmovi, kao i domaće produkcije kratkog metra u programu 'Kockice'. Osim njih, tu su programi 'Velikih 5' i 'Ponovno s nama', naši stari programi, zatim 'Bibijade' i 'Plus' za najmlađe posjetitelje i za tinejdžere, kao i 'Fragmenti egzila', program filmova s temom izbjeglica.

Zagreb Film Festival održava se u kinu Tuškanac, Dvorani KIC-a, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više