Novosti

Društvo

ZG Pride: Nećemo zaboraviti nasilje koje je obilježilo prošlu godinu

Zagreb Pride poslao je poruku uoči Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije, transfobije i interfobije upozoravajući da je za tu zajednicu, uz potrese i pandemiju, ova godina bila obilježena porastom nasilja i govorom mržnje.

Large dv2

(foto Foto: ZG Pride)

Zagreb Pride poslao je poruku uoči Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije, transfobije i interfobije te poručio kako je za LGBTIQ zajednicu uz potrese i pandemiju ova godina bila obilježena porastom nasilja i govorom mržnje.

Paljenje u Parku Maksimir, bacanje ljudi pod tramvaj jer se nekome učinilo da su možda kvir, prebijanja po okupljalištima zajednice na Jarunu, bujica mržnje na mrežama nakon odluke o mogućnosti posvajanja za životne partnere i partnerice, paljenja duginih zastava u Rijeci, Splitu i Zagrebu, uvrede i naguravanja oko HNK i po drugim mjestima susreta LGBTIQ zajednice – tek su neki od negativnih događaja koji su obilježili proteklu godinu.

“Mi to nismo i nećemo zaboraviti”, poručili su iz ZG Pridea.

“Zastave duginih boja, Prajdove zastave, zastave naših identiteta i zajednica, zavijorit će se trgovima i ulicama Zagreba. Učinit će nam se da nas naš grad voli i prihvaća, da može biti šaren i dobar prema nama. Ali mi nismo zaboravili_e nasilje i mržnju koju prema nama iskaljuju neki naši sugrađani, nismo zaboravili_e gradske i državne vlasti koje se niti jednom jedinom riječju nisu osvrnule na paljenje gej muškarca u Maksimiru”, tvrde iz ZG Pridea te dodaju kako nasilje i mržnja ostavljaju tragove na žrtvama, ali i na cijeloj LGBTIQ zajednici.

“Nismo zaboravili i nećemo nikada zaboraviti žrtve homofobnog i fašističkog divljanja u zadnjih godinu dana. Naše zastave na mjestima nasilja i mržnje poruka su i znak da smo tu i da ćemo se nasilju uvijek odlučno odupirati. U Zagrebu se osjeća novi uzlet u kojemu želimo i možemo sudjelovati. Dvadeset smo godina zajedno u otporu nasilju i mržnji. I tako će biti i dalje, dokle god bude trebalo!”, poručili su iz ZG Pridea.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homo/trans/bi fobije reagirali su i iz inicijative Ponosni Zagreb. Oni su poručili da iako su u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina učinjeni veći pomaci po pitanju statusa prava LGBTIQ+ osoba, i dalje svjedočimo nasilju koje je postalo realnost LGBTIQ+ osoba diljem naše zemlje. 

“Primjere homofobije, bifobije i transfobije ne moramo tražiti tako daleko u povijesti, sjetimo se samo institucionalne diskriminacije s kojom se suočavaju transrodne osobe u zdravstvenom sustavu, nasilja nad interspolnom djecom ili otežavanju pristupa sustavu udomiteljstva i posvajanja životnim partnerima. Kukavički huligani pokušavaju nas zastrašiti paljenjem rainbow zastava ili karnevalskih lutaka. Prečesto čitamo o fizičkom nasilju, poput nedavnog pokušaja spaljivanja gej muškarca u parku Maksimir, prebijanja američkih gej vojnika,  ili guranja djevojke pod tramvaj samo zato što se nasilnicima nije uklapala u njihovu percepciju kako bi netko ‘trebao’ izgledati”, poručili su iz ove inicijative te podsjetili kako je realnost ove zajednice da žrtve žive I dalje u strahu zbog čega se nasilje često ne prijavljuje. 

“Slušamo političare kako i dalje ponavljaju kako ‘društvo nije spremno’ kada govore u hrvatskom Saboru, dok kada sjednu u europske klupe hvale se postignućima i pomacima za koje se LGBTIQ zajednica morala sama izboriti”, upozorili su. Nadodali su i kako neki pomaci na bolje ipak postoje podsjećajući kako je do sada životno partnerstvo sklopilo preko 400 parova, 400 parova, koji od nedavno mogu postati udomitelji.

“Ohrabrujuće je vidjeti sve više osoba kako ‘izlaze iz ormara’, tako da danas u Hrvatskoj nemamo samo aktivistkinje i aktiviste koji javno govore o svojoj seksualnoj orijentaciji i/ili rodnom identitetu, nego imamo i novinare, komičarke, redateljice, političare i druge osobe iz javnog života - i iskreno nadamo se da će u narednim godinama još poznatih osoba napokon izaći iz ormara, pri čemu mogu računati na našu punu podršku”, istaknuli su.

Poručili su i kako liste i stranke koje otvoreno podržavaju LGBTIQ+ osobe uživaju sve veću i veću podršku glasača, te s posebnim veseljem pozdravljaju izborne rezultate u Zagrebu, gdje nakon više od 20 godina šutnje i rudimentarnog dijaloga između LGBTIQ+ organizacija i gradskih vlasti, nadaju se svjetlijoj budućnosti.

“Ovom prilikom, predlažemo budućoj gradskoj vlasti u Zagrebu da zajedno, ruku pod ruku, obilježimo 20 godina Povorke ponosa u glavnom gradu, gdje bi pod uzoru na gradove poput Londona, Berlina, Pariza i mnogih drugih postavili spomen-ploču kojom bi obilježili mjesto prve Povorke ponosa u Hrvatskoj i hrabre sudionice i sudionike tadašnjeg prosvjeda, i instalaciju u prostoru, poput ‘rainbow klupa’ ili sličnih prigodnih instalacija, čime bi  Grad Zagreb bez ustručavanja i rezerve pokazao kako je on LGBTIQ+ osobama koje žive u njemu saveznik, a ne tihi suparnik”, poručili su vlastima, a građane pozvali da im se 5. lipnja pridruže na drugom zagrebačkom Pride Prideu, biciklističkoj povorci ponosa. 

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više