Novosti

Politika

'Zgroženi smo odlukom suda o ustaškom pozdravu'

Organizacija Kuća ljudskih prava presudu Visokog prekršajnog suda o pokliču 'Za dom spremni' nazvala nevjerojatnom i neuvjerljivom

Oeua88ob22ngi86ktodh4if6un9

Kuća ljudskih prava Zagreb zgrožena je današnjom odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta izvikivanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' prilikom izvođenja pjesme 'Bojna Čavoglave', stoji u saopćenju ove organizacije.

Ističu da nevjerojatno i neuvjerljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira.

'Okolnost da je sporni pozdrav dio autorske pjesme ne mijenja činjenicu da je ‘Za dom spremni‘ ustaški pozdrav koji simbolizira zločinačku naci-fašističku ideologiju te da je protivan članku 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Europski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno je i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrav i znakovlja nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja. Za dom spremni predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Europska konvencija za ljudska prava', kažu iz Kuće ljudskih prava, ustvrdivši da je odluka Visokog prekršajnog sud u suprotnosti s Ustavom i zakonom zbog čega su pozvali glavnu državnu odvjetnicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više