Novosti

Politika

Žigmanov ulazi u novu srpsku vladu

Prema pisanju beogradskog Danasa, predstavnik hrvatske zajednice u Srbiji Tomislav Žigmanov bit će imenovan za državnog tajnika u novoosnovanom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava te društveni dijalog

Large zigmanov

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Beogradski list Danas objavio je u četvrtak da "postoji velika šansa" da Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, uđe u izvršnu vlast Republike Srbije i to kao državni tajnik u novoosnovanom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava te društveni dijalog, koje vodi Gordana Čomić.

Žigmanov je prije tri mjeseca kazao da su predstavnici DSHV-a razgovarali s predsjednikom Aleksandrom Vučićem o mogućem sudjelovanju u izvršnoj vlasti u Srbiji, iako ta stranka nema zastupnike u novom sazivu Skupštine. Kazao je, podsjeća Danas, da je tokom razgovora s Vučićem "priznat problem" da su Hrvati u Srbiji "isključeni" iz donošenja odluka, ali i da je pokazana spremnost da se problem riješi.

Kao dio koalicije Ujedinjena demokratska Srbija, koja nije prošla izborni prag na parlamentarnim izborima, DSHV je ostao isključen iz donošenja odluka. U Srbiji, naime, za razliku od Hrvatske, ne postoje garantirana mjesta za nacionalne manjine.

"Postojeća rešenja odgovaraju samo velikim nacionalnim manjinama – mađarskoj, bošnjačkoj i albanskoj. Sve druge nacionalne zajednice, njih 18, ne mogu sudjelovati u procesu donošenja odluke", rekao je Žigmanov.

Osim toga, Danas navodi i kako je lider Saveza vojvođanskih Mađara i predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor objavio nedavno na društvenim mrežama da je s Vučićem potpisao koalicijski sporazum kojim prioriteti i interesi Mađara u Vojvodini postaju interesi vladajuće koalicije. "Ni na minut ne smemo zaboraviti da smo se uspeli izboriti za ove rezultate zahvaljujući vašim glasovima 21. juna. Hvala vam na poverenju! U narednom periodu radićemo na daljem pisanju mađarske budućnosti u Vojvodini", poručio je Pastor.

Prema neslužbenim informacijama, u rad izvršne vlasti trebali bi biti uključeni i politički predstavnici Roma i Slovaka. „Poslanik SNS je istaknuti romski aktivista Dragoljub Acković, i još dvoje Roma su poslanici u ovom sazivu parlamenta, a biće zastupljeni i u Vladi. Što se uključivanja Slovaka tiče, Nacionalni savet Slovaka vodi bivša poslanica SNS Libuška Lakatoš, a Slovaci će imati svoje predstavnike i u Vladi, pre svega zbog očuvanja dobrih odnosa sa Slovačkom“, navode sugovornici Danasa. Spekulira se, također, da će "neko mjesto" u izvršnoj vlasti dobiti i Albanac iz Novog Sada Demo Beriša, predsjednik Matice Albanaca u Srbiji, "koji je blizak SNS-u".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više