>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Ziheraška taktika

Proćerdani izbori za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza bili su, dakako, utanačeni baš po mjeri novog-starog čelnika Davora Šukera i njegova mentora Zdravka Mamića u društvu poslušnih županijskih predstavnika u toj organizaciji. Ali posljednjih su dana raspleta svejedno zabilježena dva interesantna momenta. Prvo su navijači NK Rijeke, koji će se kasnije pokazati šampionima građanske naivnosti, prigovorili šurovanju gazde tog kluba i člana Izvršnog odbora HNS-a Damira Miškovića s Mamićem, gospodarom većeg dijela hrvatskog nogometa i pojavom koju ozbiljna komadina javnosti prepoznaje kao mafijašku.

Da njih dvojica blisko surađuju nije nikakva posebna tajna, naprotiv. Ali eto, ispalo je nezgodno da im fotografija u medijima izađe baš u jeku predizborne kampanje, a i Rijeci u novije vrijeme baš ne cvatu ruže u šesnaestercu. Počelo se uto spekulirati i o Miškovićevoj ostavci u klubu, što je on – na iznenada sazvanoj konferenciji za medije – demantirao i usput izrekao neka indikativna stajališta. Prije svega se ističe ono kako njegovi favoriti nisu ni Šuker ni konkurent mu Dario Šimić, predsjednik Nogometnog sindikata, nego su to neki kojih uopće nije bilo u igri, i da je ta priča za njega time gotova. Baš zgodno pozicioniranje, reklo bi se, za visokorangiranog dužnosnika HNS-a koji zagovara promjene, a ne želi se odrediti prema mogućnosti smjene čelnika te organizacije, osim što je već jednom, slično ovome, najavljivao vlastiti odlazak iz nje.

No pažnju nam je privukla i druga vijest u istom kontekstu, vezana uz predsjednika Vlade. Andrej Plenković oglasio se, usred nogometno-organizacijskog predizborja, kritikom rigidne (ne)demokratičnosti čitavog procesa. Iole upućeni promatrač s druge strane u takvim će njegovim riječima, kao i Miškovićevim, brzo uočiti problem. Umjesto da premijerski natjera HNS na poštivanje npr. Zakona o sportu, on radije nalazi pukotinu kroz koju samo želi dojmiti publiku, a s funkcijom predsjednika HDZ-a, stranke koja posredno drži nogometni savez. S tim pristupom može ispasti svašta, jer sudski-procesno oslabljenog Mamića već sutra pravosuđe može dugoročno poslati u svlačionicu, kao što bi ga lako moglo i poštedjeti, ali Plenković ni potonjim ishodom ne gubi nikakav konkretan ulog.

1/1