>

novosti logo

Živ je Dražen, umro nije

Protest Autohtone-Hrvatske stranke prava pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća: Kako vrijeme prolazi, sve je očitije da su neuspješni protesti ili stvaranje incidentnih situacija na skupovima koje organizira SNV praktički jedini način da A-HSP na čelu s Draženom Kelemincem pokaže da je politički živ

Kako vrijeme prolazi, sve je očitije da su neuspješni protesti s minornim brojem učesnika ili stvaranje incidentnih situacija na skupovima koje organizira Srpsko narodno vijeće (SNV) praktički jedini način da Autohtona-Hrvatska stranka prava (A-HSP) i njen šef Dražen Keleminec pokažu da su politički živi i da s više ili manje (ne)uspjeha dođu u medije.

Dokaz toga je i protest kojeg su Keleminec & co danas upriličili pred sjedištem SNV-a u Gajevoj ulici u Zagrebu na kojem se okupilo 10 do 15 učesnika, mahom starije životne dobi. Razlog protesta bila je najavljena proslava Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu koju već tradicionalno organiziraju SNV i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a za kojeg A-HSP, ali i cjelokupna hrvatska desnica i ‘nacionalne zdrave snage’ tvrde da to nije bio antifašistički, već četnički ustanak .

- Dosta veličanja četništva i Velike Srbije - arlauknuo je Keleminec, tražeći od SNV-a da odustane od proslave u Srbu i, kako on to vidi, veličanja četništva.

- U Srbu su se 25. srpnja 1990. okupili četnici, a uz njih je bio i Vojislav Šešelj, kako bi podigli srpski na hrvatski narod, klali i ubijali. Ti isti četnici su 27. srpnja 1941. zaustavili vlak pun hodočasnika i poubijali ih, a jednog katoličkog svećenika nabili na ražanj i pekli ga -prepričavao je Keleminec ustaške legende, ističući da u Hrvatskoj ‘nema i neće biti Velike Srbije koliko je god željeli neki koji ne vole Hrvatsku, ali vole hrvatske kune’.

- U Srbu je i 1990. i 1941. bio četnički ustanak. Možete ga slaviti, ali doći će dan kad u Srbu neće biti ni slavlja, ni spomenika četnicima koji je plaćen hrvatskim novcem, a kamen za njega je došao iz Srbije. Umjesto toga podignut ćemo spomenik hrvatskim žrtvama koje su stradale od četničke ruke - rekao je šef A-HSP, ističući da on i članovi njegove stranke nisu nikakvi fašisti, nego hrvatski domoljubi.

- Srbi su jedina manjina koja se i pored svega što ima, od udruga koje se plaćaju iz hrvatskog proračuna, do 8.400 obnovljenih kuća, ima problema s hrvatskom državu, dok ni jedna druga manjina nema takvih problema. Ali Pupovac i SNV imaju problem s nama, a i mi s njima - rekao je Keleminec i ponovio zahtjev da se ne obilježava Dan ustanka, pogotovo što je antifašistički ustanak dignut u Brezovici. Rekao je i da ‘neće biti Velike, već male Srbije’.

- Mi nikom ne prijetimo, ali Pupovac i Srbi kojima se ne sviđa u Hrvatskoj neka idu u Srbiju, a ako im se ni tamo ne sviđa, neka idu u Sjevernu Koreju - rekao je šef A-HSP, završavajući govor s ‘Bog i Hrvati’.

Megafon su u ruke uzela i dvojica A-HSP-ovaca. Jedan od njih pozvao je policiju da u Srbu Miloradu Pupovcu, Stjepanu Mesiću i svima ostalima koji kažu ‘smrt fašizmu’ stavi lisice na ruke.

- Poziv ‘smrt fašizmu’ je poziv na ubijanje hrvatske mladosti i hrvatske države - rekao je dotični pravaš uz uzvik: ‘Živjela policija, dolje milicija u policiji’. Drugi partijaš ocijenio je da je sve što se dešava posljedica izostanka lustracije, pa je po njemu Hrvatska jedina postkomunistička zemlja u kojoj to nije urađeno.

- To su uradili čak i u Srbiji (?!) - rekao je dotični.

Sam skup inače je protekao u redu, osim što se Keleminec u svom govoru mučio s padežima i nastavcima, a njegovi ljudi nisu shvatili da je bolje kad s transparentima stanu u liniju, nego su se neko vrijeme štali po Gajevoj, izazivajući tek kratkotrajnu pažnju prolaznika.

A malom odzivu možda je ‘pomoglo’ i to što poziv nije objavljen na stranicama stranke, nego na jednom opskurnom portalu gdje je Keleminec predstavljen kao ‘najustrajniji borac protiv ponovno povampirenoga četništva’. Sam poziv na protest ‘protiv proslave i slavlja četničkih zločina nad Hrvatskim narodom u organizaciji Pupovca, Mesića i Stanimirovića’ Keleminec je završio sa ‘Za dom spremni’.

Podsjetimo, ovo je treće gostovanje Keleminca i A-HSP pred sjedištima srpskih organizacija. Prvi puta su prije pet godina protestirali zbog naslovnice ‘Novosti’ s naslovom ‘Oba su pala’, ali pred zgradom ‘Prosvjete’ uz spaljivanje jednog primjerka lista jer su, jadničci neupućeni, smatrali da je tamo redakcija. Nakon nekoliko mjeseci ipak su je našli i upriličili protest pred SNV-om, spaljujući tamo jugoslavensku zastavu, za što im je trebalo desetak minuta jer im je zastava dugo odolijevala.

Od ostalih Keleminčevih aktivnosti vezanih uz Srbe u Hrvatskoj spomenimo i bezuspješni incident s pokušajem prekidanja predstavljanja knjige Filipa Škiljana o nasilnom iseljavanju Srba iz NDH. Nakon tog skupa je, kako piše na stranicama stranke, protiv jedne od promotorica knjige, psihologinje Dinke Čorkalo Biruški, podnio kaznenu prijavu zbog ‘vrijeđanja Domovinskog rata, Vukovara te širenja rasne i nacionalno etničke mržnje’, iako je profesorica samo rekla da su i u ratu 90-ih zabilježena nasilna preseljenja kao i 40-ih.

1/6