>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Živimo u miru, ali…

Neke mjesne odbore muče ozbiljni infrastrukturni problemi, preneseno je konzulima Republike Srbije Goranu Petroviću i Vladimiru Marjanoviću u Karlovcu

Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović i konzul Vladimir Marjanović posjetili su ovih dana srpsku zajednicu Karlovca, da bi s njezinim pripadnicima razgovarali o problemima s kojima se susreću. U pratnji konzula bili su dožupan Mirko Martinović, predsjednik županijskog VSNM Mićo Zatezalo, koordinator SNV-a Rade Kosanović, karlovački paroh Darko Dugonjić, predsjednici MO Popović Brdo-Trebinja i Sjeničak-Utinja Dražena Savović i Predrag Linta, predsjednik karlovačkog pododbora Prosvjete Milan Lapčić te dopredsjednica VSNM-a Karlovca Nada Radović.

Nakon što je paroh Dugonjić izrazio želju za što boljom suradnjom Srbije i ovdašnjeg SPC-a, posebno oko održavanja pravoslavnog vjeronauka u hrvatskim školama, Dražena Savović je konzule upoznala sa životom mjesnog odbora kojem je na čelu, a na području kojeg je oko pedeset posto stanovništva srpske nacionalnosti: govorila je o stanju komunalne infrastrukture te istaknula da im Grad Kalovac, pored radnih prostorija, osigurava 28 tisuća kuna godišnje, što smatra solidnim uvjetima. O stanju u svom MO-u progovorio je i Linta, kazavši da je ondje, gdje se 90-ak posto mještana izjašnjava pripadnicima srpske zajednice, infrastruktura lošija, posebice po pitanju cesta i šume, odnosno njezine eksploatacije. Problema ima i s javnom rasvjetom te telefonijom i srodnim uslugama, a i ondje od države za rad dobivaju 28 tisuća kuna svake godine.

Pododbor Prosvjete u Karlovcu okuplja stotinjak članova, uglavnom starije dobi, a često organizira putovanja, druženja, likovne kolonije i slične aktivnosti, naveo je Milan Lapčić, unatoč određenim prostornim problemima i nedostaku mlađeg članstva.

Konzulima je rečeno da u karlovačkom kraju nema većih međunacionalnih trzavica, iako je zabilježeno maltretiranje jedne porodice s Popović Brda. Govorilo se i o povratničkoj problematici, posebno previsokoj otkupnoj cijeni stanova, a susret s konzulima završen je u Vojniću, prikazivanjem dokumentarnog filma o Milunki Savić, heroini Prvoga svjetskog rata.

1/1