Novosti

Kronika

Злaтичинa злaтнa душa

Дoдeљeнa признaњa Вeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje: Oсим хумaнитaркe Злaтицe Mишкић, признaњe je дoбилa и oснивaчицa Joвaнкa Нeкић-Чучкoвић

Jr7dcoza4b81bczo5a98gq934rk

Vesna Vujić (potpredsednica VSNM-a Vukovarsko-sremske županije), Jovanka Nekić-Čučković, Zlatica Miškić i Svetislav Mikerević

Ovogodišnje dobitnice priznanja Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije su Zlatica Miškić, predsednica Udruženja penzionera ‘Vukovar Novi’ i Jovanka Nekić-Čučković, osnivačica i voditeljka Plesne grupe ‘Venera’. Reč je o priznanjima koje Veće povodom svoje krsne slave Svetog Simeona Mirotočivog, 26. februara, uručuje pojedinicima i organizacijama za doprinos i zalaganje u oblasti kulture, umetnosti, društvenog i ekonomskog napretka, koji su od značaja za pripadnike srpske zajednice.

Zlatici Miškić uručena je Povelja za ukupna postignuća u oblasti socijalno-humanitarnog rada, jer je čitav svoj radni i životni vek brinula o ljudima, a posebno o socijalno ugroženim, bolesnim i nemoćnim. Danas ima 84 godine, ali joj ne manjka snage i volje da to čini i ubuduće. Udruženje penzionera, kojem je na čelu od 2006.godine, danas broji 250 članova.

- Imam oko 60 članova koji su smešteni po domovima za stare i nemoćne i još toliko siromašnih, starih i nemoćnih koji žive sami. Sve ih obilazim i pomažem koliko mogu. Zdravlje me, hvala Bogu, služi i pomagaću im dok god je tako. Svakom čoveku pružim ruku, prenosim svoju energiju i zato nikada ne mogu biti bolesna. Važno je imati dobru dušu i toplo srce, prići čoveku i pomoći mu - kaže Zlatica koja je od svoje 17. godine bila društveno aktivna, u Crvenom krstu, Društvu ‘Naša deca’, Konferenciji žena opštine Vukovar i drugim organizacijama, većinom kao volonterka.

Voditeljki Plesne grupe Venera, 64-godišnjoj Jovanki Nekić-Čučković dodeljena je plaketa za 24-godišnji rad u oblasti umetnosti i rada s mladima.

- Jako je lepo što su ljudi u lokalnoj zajednici prepoznali naš rad. Volim raditi s decom i kad se upiše makar jedna nova članica srećna sam kao da ih je deset. Potrebno je puno strpljenja i truda, ali oni se uvek isplate, što smo i pokazale osvojenim prvim i drugim mestima na brojnim takmičenjima. Drže nas takmičarski duh, zajednička putovanja i druženja - kaže voditeljka plesne grupe kroz koju je od osnivanja prošlo više od 1.000 devojčica, a danas ih je 35.

- Članovima Veća želim da vođeni mudrošću svog zaštitnika, donose odluke u skladu s nadležnostima i pruže maksimum u nastojanjima da se unapredi položaj pripadnika srpske manjine na istoku Hrvatske - rekao je načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov koji je Veću poklonio prenosni računar.

Prema rečima predsednika VSNM-a Vukovarsko-sremske županije Svetislava Mikerevića, prioriteti u radu Veća su registracija škola na srpskom jeziku i ćirilici, te zapošljavanje pripadnika srpske zajednice. Na kraju ove svečanosti, prigodan program održali su učenici vukovarske Gimnazije, koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više