Novosti

Kultura

Zlatna kolica za Muškarce koji ne plaču

Nagrada za najbolji dugometražni film 15. ZFF-a pripala je Alenu Drljeviću

X8wqwjb91waiza8l76l4hgg6k8o

(foto Julien Duval/Press ZFF)

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada i priznanja u punoj dvorani zagrebačkog kina Europa završen je 15. Zagreb film festival. Uz obrazloženje žirija da se radi o moćnom, hrabrom i relevantnom filmu, nagrada ‘Zlatna kolica’ za najbolji dugometražni film dodijeljena je BiH filmu ‘Muškarci ne plaču’ Alena Drljevića, dok je posebno priznanje u istoj kategoriji dodijeljeno francuskom filmu ‘Parižanka’ Léonor Serraille.

‘Zlatna kolica’ za najbolji kratkometražni film osvojio je mađarski film ‘Brucoši’ Györgya Móra Kárpátia, dok je posebnim priznanjem nagrađen britanski ‘Hvala Bogu da smo Britanci’ Seana Dunna. Najboljim filmom u programu ‘Kockice’, koji uključuje filmove hrvatskih autora, proglašen je film ‘Čistačica’ Matije Vukšića, dok je posebno priznanje dodijeljeno filmu Jakova Nole ‘Kontraofenziva’. U programu ‘Ponovno s nama’ nagrada ‘Zlatni bicikl’ za najbolji film osvojio je ‘Bez ljubavi’ Andreja Zvjaginceva, dok je posebno priznanje u ovoj kategoriji osvojio slovenski film ‘Sasvim obična obitelj’ Jana Cvitkoviča.

Zvjagincev, koji je ranije dva puta osvojio glavnu festivalsku nagradu, za filmove ‘Povratak’ i ‘Izgnanstvo’, tako je postao najnagrađivaniji režiser u povijesti ZFF-a. Nagrada zagrebačke publike pripala je izraelskom filmu ‘Fokstrot’ Samuela Maoza. Najbolji film iz programa PLUS, namijenjenog mladima, bio je po ocjeni srednjoškolskog žirija belgijsko-francuski ‘Vincent’ Christophea Van Rompaeya.

Nakon dodjele nagrada slijedila je projekcija filma ‘Žaba’, a publici se potom predstavila mnogobrojna filmska ekipa predvođena redateljem Elmirom Jukićem i glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem.

- Ovaj film značajan je za ZFF jer je to prvi film snimljen nakon sudjelovanja na našoj radionici ‘Moj prvi scenarij’, u sklopu programa ‘Industrija’ - rekao je direktor festivala Boris T. Matić.

‘Žaba’ je ekranizacija kultne kazališne drame pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića i Jukićevo debitantsko ostvarenje koje je ovo ljeto na Sarajevo film festivalu osvojilo je nagradu publike s iznimno visokom ocjenom

Tokom trajanja festivala, od 11. do 19. novembra, na pet gradskih lokacija prikazano je više od stotinu filmova: u utrci za ‘Zlatna kolica’ sudjelovalo je ukupno 33 ostvarenja, 13 dugometražnih debitantskih ili drugih ostvarenja autora iz cijelog svijeta, deset kratkometražnih međunarodnih igranih filmova i deset domaćih filmova iz programa ‘Kockice’. Dobra vijest je što će se neki, mahom najbolji filmovi, tokom narednih godinu dana moći vidjeti u kinu Europa i drugim nezavisnim kinima.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više