Novosti

Kronika

Злo дoлaзи oдoзгo

Oбиљeжeни дaн и слaвa ВСНM-a Oпћинe Kрњaк: Изoлирaних мeђунaциoнaлних eксцeсa у Kрњaку имa jeр сe стaњe у друштву прeсликaвa нa лoкaлнe срeдинe

2sq5lmsi8dwsievfkfzizcygpcb

Svečana sjednica krnjačkog VSNM-a

Svečanom sjednicom Vijeća, uz prisustvo brojnih gostiju iz susjednih općina te ambasadorice Srbije u Zagrebu Mire Nikolić i konzula Srbije u Rijeci Vladimira Marjanovića, VSNM Općine Krnjak obilježio je dan Vijeća i Krsnu slavu - Pokrova presvete Bogorodice.

- Naše Vijeće formirano je prije 15 godina, nakon što je Ustavni zakon usvojen. U nepuna četiri mandata dobili smo prostorije i opremu za rad, pokrenuli dodatnu nastavu na srpskom jeziku i pismu te pravoslavni vjeronauk. Potpuno smo uskladili općinski Statut sa Ustavnim zakonom, obilježavamo značajne datume iz naše historije. Sarađujemo sa ostalim srpskim organizacijama i antifašistima. Vijeće je višestranačko, ali se nikada nismo bavili sami sobom - rekao je Ilija Matijević, predsjednik VSNM-a Krnjaka.

- Nije zaživjela ravnopravnost srpskog jezika i pisma iako za to postoji pravno uporište u Statutu, dodao je Matijević. Ni stambeno zbrinjavanje povratnika ne ide po planu. Devet je praznih objekata u vlasništvu APN-a, ali se umjesto povratnika u njih zbrinjavaju i naseljavaju ljudi iz drugih krajeva Hrvatske. Međunacionalni odnosi su na zadovoljavajućem nivou, ali izoliranih slučajeva uvijek ima jer se stanje u društvu preslikava na lokalne sredine.

Matijević je pobrojao desetak konkretnih akcija u kojima je Vijeće direktno sudjelovalo, a radilo se uglavnom o raznim vrstama pomoći. Od 91 učenika u osnovnoj školi, 37 ih je srpske nacionalnosti (41 posto), a dodatnu nastavu srpske kulture pohađa njih 27 ili 73 posto. Upozorio je na vrlo loše demografsko stanje. Vijeće će se i dalje baviti doslovnim ostvarenjima prava iz Ustavnog zakona.

- Vijeće dobro radi pa će i dalje biti oslonac okolnim općinama gdje se manjinska prava baš ne poštuju u cijelosti. Često puta mi smo i branioci antifašizma iako on nije samo srpski, već evropski i svjetski. Država loše ekonomske rezultate pokriva nacionalizmom, a u tome najviše stradaju nacionalne manjine i posebno Srbi. Na primjer, kada mu je pao rejting, bivši premijer Zoran Milanović je zatvorio granicu sa Srbijom, a sve se to reflektiralo na lokalnom nivou. Dvojezičnost je upitna pa se pitamo kada će doći vrijeme da se ispoštuju zakoni. Srbima treba više samopouzdanja, a iako nas sada ima tek 180 hiljada od 700 hiljada prije tridesetak godina, čini se da je i to previše za današnju RH - rekao je Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više