Novosti

Kronika

Zločin bez opravdanja

Srpska zajednica i ove je godine održala komemoraciju u Veljunu za 525 srpskih žrtava koje su ustaše ubile 6. maja 1941., na veliki pravoslavni praznik Đurđevdan

Srpska zajednica i ove je godine održala komemoraciju u Veljunu za 525 srpskih žrtava koje su ustaše ubile 6. maja 1941., na veliki pravoslavni praznik Đurđevdan. Povijest bilježi da je to drugi masovni zločin nad Srbima u NDH nakon onoga koji je s 27. na 28. aprila 1941. počinjen u Gudovcu kod Bjelovara, kada je ubijeno oko 200 žrtava. Neposredni povod za zločin nad Srbima iz veljunskog kraja bilo je ubojstvo hrvatske familije mlinara Jose Mravunca, za što su optuženi lokalni Srbi. Kasnije se otkrilo da su stvarni ubojice bili ustaše. Masakr nedužnih civila trajao je tri dana, pa je teško govoriti o incidentu, odnosno odmazdi za prethodno ubojstvo familije Mravunac kako je to lani na komemoraciji pokušao objasniti gradonačelnik Slunja Jure Katić (HDZ).

Iako su bili pozvani, predstavnici gradske vlasti Slunja se ovaj put nisu odazvali na komemoraciju. Na ovogodišnjoj komemoraciji položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće u Hrvatskom Blagaju, mjestu u kojem je počinjen zločin, a zatim je održan i parastos za nevine žrtve kraj Spomen kosturnice u Veljunu koji je služio paroh vojnićko-kolarićki Željko Vidaković. Vijence na kosturnicu su položili predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Vijeća srpske nacionalne manjine grada Karlovca, Karlovačke županije, kordunaških općina, antifašističkih udruženja i potomci žrtava. Među okupljenima je bila i Gordana Trbojević, rođena Beograđanka porijeklom iz ovog kraja, čijih je više članova familije stradalo u ovom zločinu. Trbojević, koja sada radi i živi u Strasbourgu, svakog Đurđevdana odaje počast svojim precima.

Okupljenima se obratio Mićo Zatezalo, predsjednik VSNM-a Karlovačke županije, koji je u svom govoru istaknuo da su komemoracije i molitve za nevine žrtve važne kako se ne bi zaboravio dobro planiran zločin.

- To je bio prvi zločin takvih razmjera u kordunaškom kraju, a krvavi niz nastavio se sve do završetka Drugog svjetskog rata. Za ovaj zločin nema opravdanja ni racionalnog povoda jer u to vrijeme još nije bilo organiziranog otpora u NDH. Baš ta činjenica najviše govori o zločinačkoj državi i njezinom planu da stanovništvo srpske nacionalnosti fizički izbriše sa svog teritorija. Nažalost, u tome je dobrim dijelom i uspjela - kazao je Zatezalo.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više