>

novosti logo

Društvo Društvo

Zna li Kuščević što radi Baldasar?

Nastavlja se sumnjivo pogodovanje privatnicima preko splitskog GUP-a: Društvo Marjan traži više ostavki, a među njima i onu ministra graditeljstva i prostornog planiranja Lovre Kuščevića

Više od tri mjeseca po okončanju javne rasprave o izmjenama splitskog Generalnog urbanističkog plana (GUP) objavljeno je izvješće o provedenoj javnoj raspravi u kojoj je odbačeno ili prihvaćeno rekordnih više od 800 primjedbi koje su građani uputili lokalnim vlastima.

Posljednji je to korak pred izglasavanje GUP-a na Gradskom vijeću. Unatoč predviđanjima kako ovaj dokument zajedno s Prostornim planom Grada Splita (PPUG) ipak neće biti predstavljen gradskim vijećnicima zbog nezadovoljstva brojnih građana i struke, aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar to demantira. Sudeći prema njegovim izjavama u medijima, usvajanje GUP-a i PPUG-a trebalo bi se naći na dnevnom redu u ožujku. Iako nema većinu za donošenje odluka te mu je potrebna suglasnost dviju najvećih stranaka – donedavno matičnog mu SDP-a i HDZ-a – Baldasar smatra da bi ‘GUP mogao proći’.

Pritom nije nevažno napomenuti kako je jedna od izmjena zbog koje su se građani najviše bunili, projekt gradskog vijećnika HDZ-a Hrvoja Marušića, dobila zeleno svjetlo. Naime, Marušić na jedinom mjestu namijenjenom sportu i rekreaciji u kotaru Trstenik namjerava izgraditi privatnu školu i poslovno-stambeni objekt, zbog čega su tamošnji građani više puta prosvjedovali. I projekt trgovačkog lanca Tommy koji se nalazi nedaleko, a predviđa još jednu zgradu trgovačko-stambene namjene, unatoč protivljenjima stanovnika, prema novim izmjenama GUP-a mogao bi se graditi.

No ne narušava se samo urbanistički vrijedan prostor nastao u vrijeme modernog planiranja i arhitekture socijalizma. Uz mnoge druge predložene izmjene, građani nisu zadovoljni ni odlukama koje se tiču Park-šume Marjan, gdje je omogućena legalizacija bespravno izgrađenih objekata tako što će ih se definirati kao zonu ‘tradicijskih naseobina’, premda je riječ i o kućama nastalim u posljednjih dvadesetak godina.

‘Nesporno je da su izmjene i dopune PPUG-a i GUP-a u izravnoj suprotnosti s propisima i dostavljenim mišljenjima, stavovima, zahtjevima i očitovanjima javno-pravnog tijela nadležnog za zaštitu zaštićenih dijelova prirode, tj. nezakonite su i kao takve uopće ne smiju biti tema rasprave Gradskog vijeća Grada Splita te ih je potrebno odbaciti, a akteri predlaganja ovakvog dokumenta moraju snositi odgovornost za svoje postupanje’, poručili su iz Društva Marjan i zatražili ostavke Ružice Batinić Santro, pročelnice Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Dražena Pejkovića, savjetnika gradonačelnika za urbanizam, Lovre Kuščevića, ministra graditeljstva i prostornog planiranja te Igora Čižmeka, pomoćnika ministra graditeljstva i prostornog planiranja.

Uz Marjan, bolje se ne piše ni još jednom splitskom simbolu – staroj gradskoj jezgri i Dioklecijanovoj palači. Na zahtjev investitora na bedemu Contarini, na sjeveroistočnom dijelu stare gradske jezgre, ovim GUP-om omogućuje se uvođenje kolnog prometa. Ipak, gradonačelnik se pohvalio da su primjedbe građana uvažene, napominjući kako se benzinska crpka u Jeretovoj ulici neće graditi.

Hoće li sporne izmjene, u najvećoj mjeri kritizirane jer su rađene ‘točkasto’ i na zahtjev investitora, a bez cjelovite vizije razvoja Splita kao urbane sredine, proći na ovom Gradskom vijeću ili će ostati kao podloga za neke buduće vlasti, uskoro će biti jasno.

1/1