Novosti

Društvo

Знaчaj лoкaлних мeдиja

Нa фeстивaлa нoвинaрствa у Винкoвцимa и Вукoвaру дoдeљeнe су нaгрaдe Хрвaтскoг нoвинaрскoг друштвa зa нajбoљe нoвинaрскe рaдoвe у лoкaлнoм нoвинaрству

Large informator zna%c4%8daj   %c4%87irilica

Uručivanje nagrada lokalnim novinarima

U sklopu 5. Medija In Tajm festivala novinarstva, koji je ove godine održan 7. i 8. juna u Vinkovcima i Vukovaru, dodeljene su nagrade Hrvatskog novinarskog društva (HND) za najbolje novinarske radove u lokalnom novinarstvu.

Nagradom "Anđelko Erceg" za pisano novinarstvo nagrađena je dopisnica Večernjeg lista iz Osijeka Suzana Lepan Štefančić, a za internetsko novinarstvo novinarka slavonskobrodskog portala SBplus, Željka Gavranović. Nagradu "Siniša Glavašević" za radijski prilog primio je Ivan Hlupić iz Radio Sljemena. Za najbolji televizijski prilog nagradu su primile RTL-ova novinarka iz Zagreba Kristina Čuljak i novinar Nove TV iz Splita Ivan Kaštelan. Čestitajući nagrađenima, potpredsednik HND-a Drago Hedl naglasio je da se lokalnim temama nije lako baviti, naročito u manjim sredinama.

- Često te, naizgled male i lokalne teme, prerastu u one od nacionalnog značaja - rekao je Hedl, odajući priznanje novinarima iz lokalnih medija. Prvog dana Festivala održane su panel diskusije posvećene uspostavljanju sistema proveravanja činjenica u medijima, o čemu su govorili Marija Lalić iz Agencije za elektronske medije, zamenica voditelja projekta "Verifaj - jačanje otpornosti  društva na dezinformacije" Nika Šiprak Vendling, te Emir Zulejhović iz platforme Raskrinkavanje.ba.

Drugi dan festivala održan je u Vukovaru, panel raspravom na temu "BBC i provera činjenica" o čemu je govorio Aleksandar Miladinović, zamenik glavnog urednika BBC Srbija, dok je o fotografiji kao "manipulaciji i opasnosti umjetne inteligencije" izlagao Ajdin Kamber, bosansko-hercegovački novinar, snimatelj i fotograf.

Između dva događaja, organizatori Festivala su održali i dve radionice za učenike osnovnih škola u Trpinji i Gunji, posvećene medijskoj pismenosti i proveravanju informacija. Media In Tajm festival petu godinu zaredom organizuje Centar za kulturu medija, nastojeći svake godine akcenat staviti na drugu temu iz sfere informisanja, o kojima govore eminentni gosti iz Hrvatske i regiona.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više