Novosti

Kronika

Знaчajнo дeлo

У oргaнизaциjи oсjeчкoг пoдoдбoрa СKД-a "Прoсвjeтa" прeдстaвљeнa je књигa "Нaрoдни oбичajи Србa у Бaрaњи", aутoрa Mилaнa Двoрнићa из Бeлoг Maнaстирa

Large 7

Autor knjige Milan Dvornić

SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, organizovao je predstavljanje knjige "Narodni običaji Srba u Baranji", autora Milana Dvornića iz Belog Manastira.

Sa puno entuzijazma, volje i truda, proučavajući narodne običaje Srba u Baranji te prikupljajući građu više od trideset godina, Dvornić je izdavanjem knjige stvorio iznimno značajno delo na području etnologije koje, iako je autor bez formalnog etnološkog obrazovanja, po stručnosti i kvaliteti ne zaostaje za delima koje su pisali stručnjaci. Uloživši polovicu svoga života u istraživanje narodnih običaja, stvorio je delo kakvo nepoznato na ovome području, znatno obogativši saznanja o navedenoj temi. Iako se danas većina tih običaja ne koristi i s vremenom nestaju, time je značaj prikupljene građe veći.

Knjiga ima 350 stranica i više od dve stotine geografskih karti, fotografija, crteža i autorovih umetničkih slika. Ova zbirka neprocenjive vrednosti, štampana je u 300 primeraka zahvaljujući finansijskoj pomoći Ministarstva kulture i informisanja Repubike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine. Predstavljanju knjige u prostoriji SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, prisustvovalo je 20-ak gostiju i članova.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više