Novosti

Kronika

"Знaмo ткo смo и штo смo"

Пoпис стaнoвништвa кojи слeди тoкoм сeптeмбрa и oктoбрa врлo je вaжaн jeр ћe рeзултaти oдрeђивaти oбим нaших прaвa, укључуjући и пoлитичку зaступљeнoст у нaрeдних дeсeт гoдинa. Зaтo je вaжнo дa сe свaткo oд нaс, бeз стрaхa и вaњских утицaja, изjaсни oнaкo кaкo сe oсeћa, кaзaлa je Дрaгaнa Jeцкoв

Large radionica 1  1

S tribine u Kistanjama (foto SNV/Facebook)

Zamjenica predsjednika SNV-a i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov sa svojim timom uspješno je provela prvi krug radionica o popisu stanovništva namijenjenih članovima manjinskih vijeća, stranačkim aktivistima, predstavnicima lokalnih vlasti i srpskih organizacije te svim zainteresiranima za uključenje u pripremu popisa i provođenje kampanje čiji je cilj animirati Srpkinje i Srbe da se tako i izjasne u popisu.

Prva od radionica u organizaciji SNV-a, u suradnji s drugim srpskim organizacijama, održana je u Vukovaru, nakon čega su slijedile radionice u Pakracu, Zagrebu, Karlovcu, Rijeci i Kistanjama, s obzirom da će se kampanja provoditi u šest teritorijalnih cjelina u Hrvatskoj te da će u svakoj od njih biti nekoliko županija.

- Popis stanovništva koji sledi tokom septembra i oktobra vrlo nam je važan jer će njegovi rezultati određivati obim naših prava, uključujući i političku zastupljenost na lokalnom i regionalnom nivou u narednih deset godina. Zato je važno da se svatko od nas, bez straha i vanjskih uticaja, izjasni onako kako se oseća - rekla je Dragana Jeckov za Novosti, naglasivši da je zadovoljna odazivom aktivista i njihovim interesom za uključenje u pripreme popisa.

Drugi krug radionica nastavlja se iza 20. avgusta, kada počinje i kampanja

- Izvještaji s terena su dobri, kao i odaziv - izjavio je za Novosti član tima i šef ureda SNV-a Jovan Vlaović, ističući kako se po zaključcima iz prvog kruga može vidjeti da SNV pripreme i kampanju usmjerava u dobrom pravcu.

Po količini prijedloga i pitanja koja su sudionici postavili, kao i diskusijom koja se nastavila nakon službenog završetka, jasno je da su radionice bile uspješne. Zaključeno je da se za potrebe kampanje i priprema za popis naprave i video snimci kako se ulazi u sistem e-građani i ispunjava popisni list.

- Daćemo i informaciju kako da osobe koje su trenutno u inostranstvu, a popisuju se preko sistema e-građani pošalju svoj kod Državnom zavodu za statistiku. U pripreme za popis biće uključena i Srpska pravoslavna crkva. Sveštenici će ljudima skrenuti pažnju kako da se izjasne bez straha - rekao je Vlaović i dodao da se iz radionica vidi da će u urbanim područjima prevladavati popis preko sistema e-građani, dok će u ruralnim će klasični popisivači obilaziti domaćinstva.

- Popisivači, kojih bi na ovom popisu trebalo biti 9.100, manje nego na prošlim zbog popisivanja preko sustava e-građani, imaće svoje kurseve i s njima nećemo imati previše doticaja. Radimo s aktivistima koji će biti angažovani od strane SNV-a. Ali inzistiraćemo da sastav popisivača odgovara strukturi stanovništva na određenom području, kako za Srbe, tako i za sve nacionalne zajednice - rekao je.

Za ocjenu smo pitali i zamjenika ličko-senjskog župana Milana Uzelca.

- Što se tiče Like, tu neće biti problema oko izjašnjavanja jer naši ljudi znaju tko su i što su. Problem je u broju. Na prošlom popisu bilo nas je 6.900, a sada će to biti značajno manja brojka. Našli smo i popisivače, a aktivirat ćemo i aktiviste koji će raditi u kampanji i pripremi popisa - rekao je Uzelac.

Podsjetimo, od 13. do 26. septembra građani će se moći sami popisati preko aplikacije e-građani, a od 27. septembra do 17. oktobra obavit će se klasični popis, s tim da je moguće produženje do 29. oktobra.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više