Novosti

Društvo

"Зoрa" пjeвaлa o Сaви

Tрaдициoнaлнa Свeтoсaвскa aкaдeмиja oдржaнa je у кaрлoвaчкoм Грaдскoм кaзaлишту Зoрин дoм. Свeтoсaвску химну oтпjeвaли су члaницe и члaнoви Првoг хрвaтскoг пjeвaчкoг друштвa Зoрa из Kaрлoвцa, oснoвaнoг 1858.

Large prvo hrvatsko pjeva%c4%8dko dru%c5%a1tvo zora

Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora iz Karlovca

Općina Jagodnjak, Sveti Sava je proslavljen na dvije lokacije: crkveno u Jagodnjaku, a društveno u Bolmanu. Svetosavska akademija održana je u organizaciji jagodnjačkog pododbora SKD-a "Prosvjeta", uz podršku opštinske načelnice Danijele Mlinarević. Nastup recitatorske i folklorne sekcije pratila je puna sala bolmanskog Doma kulture. Svetosavsku liturgiju u jagodnjačkom hramu Svetog Nikole održao je paroh jagodnjački i administrator bolmanske parohije protojerej-stavrofor Slobodan Majkić. Svetosavska kuma bila je Jagodnjačanka Isidora Tovjanin, učenica trećeg razreda veterinarskog smjera Druge srednje škole u Belom Manastiru, koja je prošle godine primila komad slavskog kolača i čuvala ga do ovogodišnjeg Svetog Save. Pred oko 150 prisutnih učenika, učitelja i jagodnjačkih vjernika, pedesetak djece je, kao i svake godine, otpjevalo svetosavsku himnu "Uskliknimo s ljubavlju" te recitiralo o Svetom Savi. Pripremljena koljiva bila su prava mala umjetnička djela, ukrašena prirodnim proizvodima: suncokretom, bundevinim špicama, orasima, lješnjacima i bademima.

U bolmanskom hramu svetih apostola Petra i Pavla djeca su recitirala pjesme posvećene Svetom Savi. U Društvenom domu u Velikom Pogancu, VSNM Koprivničko-križevačke županije organizovalo je darivanje za djecu i dječje recitacije. Svečanoj proslavi na kojoj se okupio veliki broj djece s roditeljima, prisustvovali su koprivnički paroh Radovan Dimitrić, vojakovački paroh Đorđe Filipović, zamjenik župana Ratimir Ljubić te predstavnici svih srpskih vijeća križevačkog i koprivničkog kraja. U pakračkoj gradskoj vijećnici održana je Svetosavska akademija na kojoj je uz bogat kulturno umjetnički program episkop pakračko-slavonski Jovan održao tradicionalnu besedu. Na akademiji su umijeća predstavile seniorska i omladinska pjevačka sekcija koje djeluju u pakračko-lipičkom pododboru, etno grupa Trag i Svetlana Spajić. Za svu okupljenu djecu osigurani su tradicionalni paketići.

Tradicionalna akademija, u pristojno ispunjenoj kino dvorani Centra za kulturu, održana je i u Belom Manastiru. Besedu o srpskom prosvjetitelju i arhiepiskopu održao je belomanastirski paroh Dragan Vukadinović, a prisutne je pozdravio Dejan Jeličić, predsednik SKD Prosvjeta, pododbor Beli Manastir. Svečanoj akademiji je prisustvovala Ljudmila Ostojić, konzulica Republike Srbije. Nakon svečane akademije upriličeno je posluženje u belomanastirskom Srpskom kulturnom centru.

U karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom održana je tradicionalna Svetosavska akademija. Svetosavsku himnu otpjevali su članice i članovi Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora iz Karlovca, osnovanog 1858. godine. Akademiji su prisustvovali svi sveštenici karlovačke parohije, predstavnici katoličke, grkokatoličke i protestantske crkve, dožupan Karlovačke županije Dejan Mihajlović, predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić i članstvo karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta čija je ovo krsna slava. Osim Zore, sudjelovali su pjevački hor karlovačkog Sabornog hrama Svetog Nikole i folkloraši iz krnjačkog pododbora SKD Prosvjeta. Djeci su podijeljeni pokloni za što su se pobrinuli Općina Krnjak i tamošnji pododbor Prosvjete.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više