Novosti

Politika

Zoran Erceg osuđen na 15 dana zatvora zbog vrijeđanja Franje Tuđmana

Odmah nakon presude ratni veteran je otišao pred spomenik pokojnom predsjedniku gdje je ponovio da je Tuđman ratni zločinac zbog čega je opet umalo završio u zatvoru

Odmah nakon što je na zagrebačkom Prekršajnom sudu saslušao presudu kojom je osuđen na 15 dana zatvora, uvjetno godinu dana, i zabranu prilaska spomeniku Franji Tuđmanu, plus tisuću kuna novčane kazne, aktivist i ratni veteran Zoran Erceg uputio se baš prema – Tuđmanu.

Tamo ga je dočekalo nekoliko novinara, među kojima je bio i reporter Novosti. Dok je davao izjavu medijima objašnjavajući da neće poštovati presuđeno stigla je policijska patrola. Policajac ga je pitao je li on Zoran Erceg i zatražio osobnu kartu. Erceg je potvrdio da je on taj, ali i rekao da nema osobnu, na što mu je policajac rekao da će ga privesti.

Nakon što je Erceg ponovio kako smatra da je Tuđman ratni zločinac, policajac mu je kazao da pazi što govori i ponovio da će ga privesti. Uskoro im se pridružila još jedna patrola, pa je Erceg bio okružen s četvero policajaca i policajki, a i broj novinara se iz minute u minutu povećavao. Na pitanje jesu li došli po nalogu, policajac je odgovorio legitimiranjem i novinara Novosti. 

- Ako ovako nastavite govoriti, slijeduje vam zatvor - rekao je policajac.

Ovdje možete pogledati dolazak policije pred Tuđmanov spomenik.

Kada je sve izgledalo da će zbog vrijeđanja pokojnog predsjednika i nenošenja osobne karte još jednom završiti u pritvoru, situaciju je razriješio dolazak još jednog, petog, policajca koji Ercega, kako je rekao, poznaje, pa nije bilo potrebno utvrđivati njegov identitet nakon čega je policija otišla s platoa ispred spomenika.

Cijeli slučaj Erceg je nazvao još jednim dokazom da mu se zapravo sudi zbog verbalnog delikta. I zaista, suđeno mu je po prekršajnom zakonu iz 1977. godine kojim je zabranjeno iskazivanje lošeg mišljenja o vladajućima.

- Neće me natjerati da se zaustavim. Nema policija tih sredstava niti sud ima takve kazne koja me može spriječiti da govorim ono što mislim. Ovdje je podignut spomenik Franji Tuđmanu koji je notorni ratni zločinac! On je, zajedno s još jednim ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem, dijelio Bosnu i Hercegovinu, u svrhu stvaranja velike Hrvatske. To je politika koja je za svaku osudu. Jako mi je žao svih mojih ratnih drugova i prijatelja poginulih u bosanskoj Posavini, jer nismo znali da se borimo za nešto što je Tuđman već poklonio tadašnjoj neprijateljskoj srpskoj strani. To ne mogu oprostiti i zaboraviti - kazao je Erceg za Novosti, neposredno pred susret s policijom.

- Neshvatljivo mi je da sud i policija štite duševni mir ovog spomenika i zabranjuju mi da mu godinu dana priđem, dok onaj monstrum iz Zadra, koji je zamalo ubio djevojku, bez problema može prići svojoj žrtvi. S druge strane, meni sud zabranjuje da priđem spomeniku da ne bih ponovio svoje djelo. Pa naravno da ću doći i ponoviti da je Franjo Tuđman ratni zločinac. To ću govoriti koliko god puta bude trebalo jer je Tuđman uistinu ratni zločinac- rekao je Erceg.

Ponovio je da je spreman na svaku žrtvu, pa i na zatvor. Spreman sam da me ekstremni desničari gaze i cipelare, da me ustaše i premlate, ali ću se opet ustati i reći: Franjo Tuđman je ratni zločinac, naglasio je.

- Presuda mi je donesena po zakonu iz vremena Socijalističke Republike Hrvatske što znači da sam ja te, 1977. godine, rekao da je Josip Broz Tito ratni zločinac završio bih u zatvoru. Pola stoljeća kasnije još uvijek se štiti lik i djelo, odnosno duševni mir, ovaj put - spomenika. Tito je onda barem bio živ, a ovaj spomenik se štiti od mene. Sude mi zapravo za verbalni delikt – zaključio je Erceg.

Njegova odvjetnica Lina Budak kaže da je presuda apsurdna i da je sudac objavio presudu, ali je nije obrazložio, tako da se ne zna zašto je Ercegu određena zatvorska kazna od 15 dana, uz rok kušnje od godinu dana, uz zabranu prilaska spomeniku.

- Radi se o povredi prava javnosti. Moj klijent ne zna zašto je dobio baš 15, a ne 16 dana ili tri dana zatvora – kaže Lina Budak, naglasivši da presuda još nije pravomoćna i da postoji mogućnost žalbe Visokom prekršajnom sudu.

- Zanimljivo je da bi Erceg jednako prošao da je u vrijeme Jugoslavije govorio da je Tito zločinac. Bio bi suđen za verbalni delikt. Očito se ništa nije promijenilo od tog vremena – kazala je Lina Budak.

Podsjetimo da je Erceg priveden nakon što je tokom ceremonije otvaranja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu vikao kako je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Tom prilikom došlo je do naguravanja. Erceg je nekoliko puta i udaren, ali ga je policija samo njega privela.

U optužnom prijedlogu policije navodilo se kao posebno otežavajuću okolnost da je počeo vikati baš prilikom prolaska štićenih osoba, predsjednika Sabora i Vlade. Erceg je tada tvrdio da dobio nekoliko udaraca u glavu i da mu je vrat ozlijeđen pa je morao biti prevezen na hitnu pomoć, a policiju je optužio za iznimno brutalno postupanje.

Kao motivaciju za svoj čin Erceg je rekao kako kao ratni veteran nije mogao dozvoliti da se osobi koja je toliko zla nanijela hrvatskom narodu podiže spomenik i da se na takav način glorificira lik i djelo, političko naslijeđe Tuđmana.

Na presudu Prekršajnog suda, reagirali su i iz zagrebačkih udruga Documente, Centra za mirovne studije te Građanskog odbora za ljudska prava 

Navode kako je presudom sud u potpunosti ignorirao Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja, okupljanja građana te izražavanje kritičkih stavova suprotnih aktualnoj politici ili dominantnom društvenom uvjerenju. Iz udruga podsjećaju i na standard o zaštiti prava na slobodu izražavanja koju je Europski sud za ljudska prava donio još 70-ih godina te smatraju kako se ‘ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva’.

‘Osim izravnih negativnih posljedica po ljudska prava Ercega, ova nepravomoćna presuda i postupanje policije predstavljaju ozbiljnu sistematsku ugrozu prava građana i građanski na slobodu okupljanja i izražavanja u RH’, smatraju u ovim udrugama za ljudska prava te se nadaju kako će drugostupanjski sud postupiti u skladu s obavezama Europske konvencije I osigurati zajamčena temeljna ljudska prava i slobode.

Zabrinutost je izrazio i Gong koji posebno spornim smatra što sudac uopće nije pročitao obrazloženje presude, nego je optuženiku poručeno da će presudu dobiti poštom, ističući da se u Hrvatskoj Ustavom jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više