>

novosti logo

Zovkov serijal

Prema pravosnažnoj presudi Županijskog suda u Rijeci, dubrovački PortalOko.hr dužan je novinaru HTV-a Hrvoju Zovku isplatiti 30.000 kuna zbog uvredljivog teksta punog netočnosti kojim je predstavljen kao antihrvatski novinar

Prema pravosnažnoj presudi Županijskog suda u Rijeci, dubrovački PortalOko.hr dužan je novinaru HTV-a Hrvoju Zovku zbog uvredljivog teksta punog netočnosti isplatiti 30.000 kuna. Osim spomenutog iznosa, izdavač portala, kompanija Vino Gradina d.o.o., morat platiti i 6.925 kuna sudskih troškova. Riječki Županijski sud tako je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu o povrijeđenoj časti i ugledu iznošenjem neistinitih podataka o Zovku koji mogu izazvati prijekor i prezir, te mu umanjiti ugled i čast, jer je predstavljen kao antihrvatski novinar s negativnim stavom i prema hrvatskim generalima i prema Oluji. Naime, nakon što je emitiran Zovkov dokumentarni serijal ‘Generali’, PortalOko.hr objavio je tekst u kojem je autor nazvan manipulatorom koji bi da uhapsi Gotovinu, a njegov serijal ‘sranjem’.

Slične tužbe Zovko je podnio i protiv portala Direktno.hr, Dnevno.hr i dnevnih novina ‘Glas Slavonije’. Direktno.hr se ispričao i demantirao objavljenu laž da je Zovko bio suradnik KOS-a, pa je postupak prekinut. U ostala dva slučaja novinar HTV-a dobio je nepravosnažne presude u iznosu od 30.000 kuna. Ističući da je, koliko mu je poznato, jedini novinar kome je dosuđena odšteta za uvrede, Zovko je rekao da bi novinari druge novinare trebali tužiti onda kada ih se teško vrijeđa i kleveće, što je naročito često na desničarskim portalima ili u tekstovima desno orijentiranih novinara.

- Mnogi novinari čine grešku što ne poduzimaju ništa protiv teških napada, kleveta i uvreda, jer ne žele sudska i druga natezanja, ali kolegama savjetujem da podnose tužbe kada se napadi ne smiju ignorirati - rekao je Zovko.

Procesi koje je ovaj novinar pokrenuo protiv ostalih navedenih medija također se odnose na uvrede povodom serijala o generalima. Ova presuda mogla bi se shvatiti i kao svojevrsni doprinos Svjetskom danu slobode medija koji pada 3. maja, a s obzirom na količinu uvreda upućenu pojedinim medijima i novinarima, bilo bi dobro kada bi takvih presuda bilo više.

1/1