Novosti

Politika

Žrtve Oluje, oprostite 320 puta

Delegacija Inicijative mladih za ljudska prava predala je predsjedništvu Srpskog narodnog vijeća uokvirena imena građana koji su uoči 21. godišnjice Oluje potpisali peticiju izvinjenja onima koji su u toj akciji hrvatske vojske i policije 1995. godine izgubili svoje najmilije

Delegacija Inicijative mladih za ljudska prava predala je predsjedništvu Srpskog narodnog vijeća uokvirena imena građana koji su uoči 21. godišnjice Oluje potpisali peticiju izvinjenja onima koji su u toj akciji hrvatske vojske i policije 1995. godine izgubili svoje najmilije. ‘Ispriku upućujemo u iščekivanju da će isto učiniti najviša državna tijela Republike Hrvatske čiji su prethodnici ovu operaciju planirali i proveli’, navodi se u tekstu peticije. Uručujući uokvirene potpise, programski direktor Inicijative Mario Mažić rekao je da je godinama svjedok neadekvatnog odnosa prema srpskim žrtvama u zadnjem ratu.

- Ne želim živjeti u državi koja umanjuje, prešućuje ili negira ratne zločine nad građanima srpske nacionalnosti i čije vlasti ne žele procesuirati one koji su ih počinili - rekao je Mažić.

Tom je prilikom predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ukazao na potrebu uklanjanja posljedica rata, kao što su procesuiranje zločina, obeštećenje žrtava i suočavanje s prošlošću.

- Svatko se mora suočiti s prošlošću, jer je bilo i zločina koji su počinjeni u ime Srba - rekao je Pupovac i dodao da uručeni potpisi predstavljaju obavezu za još ustrajnije aktivnosti u borbi za prava žrtava.

Imena potpisnika peticije uručena su i Marici Šeatović, predsjednici Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih osoba ‘Protiv zaborava’. Kako je u razgovoru za ‘Novosti’ objasnio Nikola Puharić, koordinator Programa za pomirenje u Inicijativi mladih, ukupno je sakupljeno 320 potpisa, i to većinom mladih iz cijele Hrvatske.

- Kao što pokazuje istraživanje SNV-a, lani, u periodu tokom kojeg smo sakupljali potpise, porasla je netrpeljivost prema Srbima u Hrvatskoj. Međutim, potpisi ipak pokazuju da postoji progres u našem društvu te da su mladi podržali našu peticiju i pored svih ometanja - rekao je Puharić, podsjetivši da je Inicijativa 2010. godine u Kininu postavila spomen-ploču za žrtve Oluje koja je ubrzo uklonjena.

- Potpise smo odlučili dati organizacijama koje predstavljaju žrtve i pokazati im da nisu same. SNV uvelike radi na poboljšanju položaja i predstavljanju Srba u Hrvatskoj pa smatramo da je ta organizacija uz udruženje ‘Protiv zaborava’ zaslužila ispriku - rekao je Puharić i najavio uručenje potpisa i drugim organizacijama koje se bore za prava žrtava Oluje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više